slot online 2023

Nagomilavanje celulita – Oslobodite se viška kilograma i ružne pomorandžine kore

Napisao admin

Nagomilavanje celulita posljedica je loše ishrane, koja dovodi do sporijeg rada organa za varenje. Evo šta treba da radite da biste ubrzali lijena crijeva i oslobodili se viška kilograma i ružne pomorandžine kore.


koža (foto:cure.ba)

Nutricionisti i ljekari slažu se da su višak kilograma i nagomilavanje celulita posljedica loše ishrane, koja dovodi do sporijeg rada organa za varenje. Da biste ubrzali svoja lijena crijeva, trebalo bi da jedete povrće i hranu bogatu biljnim vlaknima, da duže žvaćete svaki zalogaj, da izbjegavate slano i da se redovno bavite fizičkim aktivnostima, tvrdi Georgi Nazarov, autor knjige „Kako se najlakše ugojiti i oslabiti“. Samo promjenom načina ishrane uspjećete da se riješite suvišnih kilograma, celulita, ali i da spriječite nastanak brojnih zdravstvenih problema. 

Očistite crijeva 

Uz svaki obrok jedite salatu od sezonskog povrća i uzmite nekoliko kašika pšeničnih klica i mješavine sjemenki lana, bundeve i susama. Redovno doručkujte kaše koje sadrže obrano mlijeko ili jogurt, suho voće, pšenične klice, sjemenke lana, bundeve i susama, ovsene ili ražane pahuljice.

Bijeli hljeb i peciva zamijenite proizvodima od integralnog brašna. Svakodnevno grickajte sirovu šargarepu, uzimajte po nekoliko kapi propolisa i pola kašičice ribljeg ulja. 

Naučite da žvaćete 

Potrudite se da vam bar jedan obrok traje 20 minuta, kako biste imali vremena da dobro sažvaćete svaki zalogaj. Sipajte određenu količinu hrane u tanjir i ne dosipajte. Porciju smanjujte vremenom.

Pola sata prije obroka obavezno popijte čašu vode. To će poboljšati varenje, a ujedno i smanjiti potrebu za hranom. Vodite dnevnik ishrane. To je najbolji način da shvatite koliko i kako često jedete. 

Ne izbjegavajte ljuto 

Kefir i acidofilni jogurti i drugi proizvodi od životinjskog ili sojinog mlijeka prave ravnotežu korisnih i opasnih bakterija u crijevima. Zato su vam ovi mliječni napici neophodni. Ravnoteža se može postići i tako što ćete u ishranu uvrstiti sirov bijeli luk, svježu ili sušenu ljutu papriku i začine poput kima, đumbira ili karija. Imajte na umu da što je ishrana bliža vegetarijanskoj, to je i crijevna mikroflora kvalitetnija. 

Izbjegavajte slano 

Izbjegavajte prženje, dinstanje i pečenje, industrijski pripremljenu i konzerviranu hranu. 

Umjesto jodirane kuhinjske soli koristite kalijumovu ili morsku so, soja-sos, a najbolje rješenje su mljevene morske alge kojih sada ima i kod nas. 

Svježe povrće nemojte soliti, a ako već morate, uradite to suhim ili svježim začinskim biljem. 

Koristite negaziranu vodu s malo minerala. Popijte barem dva litra dnevno. 

Jedite što više voća 

Ako povedete računa o jetri, lakše ćete se osloboditi masnih naslaga i celulita.  

Jetra je najvažniji filter u našem organizmu jer je, između ostalog, zaslužna za njegovu detoksikaciju. Iako je za ovaj korak poželjan stručni nadzor, postoje i stvari koje možemo sami da uradimo. 

Jednom nedjeljno jedite samo voće. 

Jednom mjesečno uvedite vodeni dan

U ishrani koristite integralne žitarice, mahunarke, ribu, svježe povrće, voće, maslinovo i laneno ulje, sjemenke lana i konoplje.

cure.ba

Komentari

komentara