slot online 2023

Kilogrami pod kontrolu – Mandarine čuvaju od gojaznosti i još po nečega…

Napisao admin

Ako tražite ukusnu i ujedno zdravu namirnicu kojom možete držati kilograme pod kontrolom, ne morate ići dalje od mandarina!


mandarine (foto:cure.ba)

Naime, ukusne narandžaste bombice mogu značajno da smanje rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima, s obzirom da mogu pomoći u sprečavanju gojaznosti. 

Istraživači Univerziteta Vestern Ontario nastavili su svoj davno započeti rad na mandarinama i ponudili savjet svima koji se dvoume šta treba jesti za zdravlje. Oni su laboratorijske miševe podijelili u dvije grupe: jedne su hranili namirnicama s visokim udjelom masti i jednostavnih šećera, dok su druge hranili s više nobiletina – pigmenta iz kore mandarine. Prva grupa miševa ugojila se i pokazivala je znakove metaboličkog sindroma (povišeni holesterol, povišen nivo triglicerida, insulina, glukoze i masnoće), što u stvari znači povišen rizik od šećerne bolesti i bolesti srca. 

S druge strane, “ispitanici“ koji su hranjeni nobiletinom su imali normalnu težinu i njihovi su parametri holesterola, insulina i glukoze bili pod kontrolom. Ujedno su bili osjetljiviji na insulin, a njihova je jetra bila u manjoj mjeri masna. 

Mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, koji je predvodnik zdravlja zimi kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljivo je kako mandarine sadrže više ovog vitamina od narandži! 

Jedan savjet: mandarine jedite zajedno s bijelom korom. Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u bijeloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće je bacamo jer ima gorki ukus, a nismo ni svjesni koliko nam ona znači za zdravlje, piše Ordinacija.

cure.ba

Komentari

komentara