Zdravlje

Prljava droga u BiH: Dileri kokain miješaju s hormonom za konje, a heroin s mišomorom

Napisao H. H.

Isljam Kalender otkrio kako je skupina Zijada Turkovića kokain miješala s hormonima za konje te tako od kilograma dobivala dva. Upravo je Kalender izgovorio ono što stručnjaci u Centru za informatičku i forenzičku podršku pri Federalnoj upravi policije (FUP) odavno znaju – bh. narko-tržište preplavljeno je “prljavim” drogama.

Nečiste droge najzastupljenije su, kažu, u zemljama koje imaju nizak životni standard. Rijetkost je da policija zaplijeni čistu drogu, a Iva Trezner, voditeljica Odjela za kemijsko- toksikološka i fizikalna ispitivanja, vještačenja i istraživanja pri ovom centru, potvrđuje kako dileri rade sve i svašta, pa tako u kokainu nađu čak i puding, sitni šećer, paracetamol, kofein, dakle tvari koje fizički podsjećaju na kokain. I u tome doista leže velike opasnosti. Bude situacija da imaju 90 posto primjese, a tek deset posto droge.

– U uzorcima heroina, koji je najnečistiji, može biti svašta, od šećera, čokolade, kakaa, mlijeka u prahu, mišomora… Ipak, najčešća primjesa su paracetamol i kofein.

Cilj dilera je dobiti primjesu koja se ne može vizualno razlikovati od same droge. Laktozu, osim kokaina, miješaju i u amfetamine (speed i slične droge), iako smo nalazili i alkohol manitol, koji je čvrsta tvar, govore iz ovog centra.

Koliko su ove primjese opasne objašnjava prim. dr. Miloš Pokrajac koji kaže kako se mnoge bolesti upravo prenesu ovim onečišćenjima. Ovisnici mogu zapasti u teška septična stanja, trovanja krvi, koja za posljedicu mogu imati smrt. Također, upozoravao je kako i neke krupnije čestice mogu izazvati ugruške u krvotoku i prouzročiti začepljenje krvnih žila u mozgu ili plućima i srcu te izazvati moždani udar. Najčešće su, ipak, gnojne upale. S obzirom na to da se u droge miješa sve, svaka supstancija ima određene posljedice. Unošenje kreča u organizam, primjerice, koji se vrlo često miješa s drogama, izaziva oštećenja krvnih žila. Ipak, miješane ovisnosti, kada se koristi više psihoaktivnih supstancija, kao što su tablete i alkohol, heroin i kokain ili zloupotreba lijekova, najopasniji su. Dr. Pokrajac kaže kako su trovanja ovakvim supstancijama jako ozbiljna, a smrtni slučajevi često neizbježni,piše novi.ba.

Komentari

komentara