Zdravlje

SAVJETI DA OSTANETE ZDRAVI I NORMALNI – Život vam je u rasulu? Isprobajte ove stvari

Napisao admin

Uvijek možemo bolje. Ipak, luđački tempo života ne dopušta nam da uživamo u trenutku i posvetimo se osobnom razvoju. Loše obrasce i navike teško je prekinuti, a na kraju možete 'izgorjeti' – emocionalno, fizički i psihički


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Zato izdvojite malo vremena za sebe i iskušajte ove jednostavne savjete koji vam mogu promijeniti život nabolje. 

Savjeti da ostanete zdravi

1. Vježbajte 30 minuta svaki dan

Posebno ako se zbog posla puno ne krećete, jako je važno svakodnevno vježbati. Idealno je 30 minuta. 

2. Doručkujte svaki dan

Svi već znaju da je to najvažniji obrok u danu, ali ga ipak puno ljudi i dalje preskače. 

3. Spavajte 7-8 sati

Možda mislite da kraćim spavanjem dobivate više vremena, ali zato ste samo umorniji, pod većim stresom i više ugrožavate zdravlje. 

4. Izbjegavajte nezdravu hranu između obroka

Između konkretnih obroka možete grickati zdravu hranu, poput orašastih plodova ili voća. Još je i bolje uobičajene obroke podijeliti na nekoliko manjih tijekom dana – tako ćete se manje debljati. 

5. Jedite pet porcija voća i povrća svaki dan

Našem tijelu i mozgu gode hranjive tvari iz voća i povrća, zato se držite ovog pravila. 

6. Popijte čašu vode čim se ustanete

Kada se ustanete tijelo je dehidrirano i treba mu tekućine. Neka vam to postane navika, kao i dovoljno vode tijekom dana. 

7. Izbjegavajte gazirana pića

To je općenito, uz prženi krumpir, nešto najnezdravije što možete staviti u sebe. Zato, ako se baš nikako ne možete suzdržati – ograničite konzumaciju. 

Savjeti da postanete produktivniji

1. Koristite sistem inboxa

Stvorite naviku da zabilježite sve ideje koje vam padnu na pamet. 

2. Odredite prioritete

Morate napraviti hrpu stvari i ne znate odakle početi? Jedan je način da odredite prioritete. Ako imate dvojbe zapitajte se – ako danas trebam napraviti samo jednu stvar, koja bi to bila? 

3. Planirajte, ali ne previše

Planiranje je važno i trebate odlučiti unaprijed što ćete učiniti toga dana ili tjedna. Ipak, planiranje nekoliko tjedana unaprijed obično nije učinkovito. 

4. Provjeravajte mail samo dvaput dnevno

Provjeravanje elektronske pošte lako može postati ovisnost, ali obično je nepotrebno to činiti svakih deset minuta. Potrudite se to činiti samo jednom ili dvaput dnevno i uvjerit ćete se da će se Zemlja i dalje okretati oko svoje osi. 

5. Očistite radni stol i sobu

To je važno kako biste ostali usredotočeni i kreativni. 

6. Automatizam

Postoji puno zadataka koje trebate odraditi svaki dan ili svaki tjedan. Pokušajte ih odraditi automatizmom što je više moguće. 

7. Jedan dan u tjednu uzmite slobodno

Umjesto da svaki dan radite, jedan dan u tjednu uzmite slobodno (primjerice nedjelju) i nemojte paliti računalo. To vrijeme iskoristite za rekreativne stvari poput šetnje. 

Savjeti za osobni razvoj

1. Pročitajte jednu knjigu tjedno

Čitanje je odličan način da vam mozak ostane aktivan. Samo 30 minuta dnevno bit će vam dovoljno da pročitate jednu knjigu u tjednu, ili više od 50 knjiga na godinu. 

2. Slažite puzzle…

Igrajte kvizove, igre riječima i slično… To su dobri načini za treniranje mozga. 

3. Mislite pozitivno

Ono ste što mislite. Cijelo vrijeme. 

4. Donosite brze odluke

Umjesto da cijeli sat razmišljate hoćete li nešto napraviti, odluku donesite što je brže moguće (obično je potrebno manje od minute). 

5. Pričekajte prije kupnje

Pričekati 48 sati prije kupnje odličan je način štednje – ako nešto želite i nakon dva dana, onda je vrijedno vašeg novca. 

6. Meditirajte 30 minuta dnevno

Odličan način da vam se misli razbistre i da postignete mir je meditacija. Pola sata nije dugo, ali je dovoljno da započnete s meditacijom. 

7. Pišite blog

Pisanje bloga najbolji je način da se izrazite riječima. Ne mora biti oko neke određene teme, čak i osobni blog će biti koristan. To je mjesto vaše kreativnosti i strasti.

cure.ba

Komentari

komentara