Zdravlje

Savjeti – Neobični načini za ublažavanje glavobolje

Napisao admin

Kada vas muči glavobolja, tablete ponekad nisu najbolje rješenje. Neka istraživanja su pokazala da lijekovi ponekad čak i intenziviraju bol. Stoga, umjesto da posegnete za tabletama, idući put kada budete imali glavobolju, isprobajte neke od naobičnih metoda za ublažavanje glavobolje koje vam otkrivamo.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Slatkiši – Neka istraživanja pokazala su da su slatkiši veoma djelotvorni kod ublažavanja bolova. Budući da djeluju kao morfijum i blokiraju izvor boli, pomoći će vam da se riješite glavobolje.

Pisanje – Bol nerijetko izaziva ljutnju i bijes koji mogu samo pogoršati situaciju. Kako biste ublažili bol posegnite za olovkom i papirom. Pisanje će vam pomoći da izrazite ljutnju, te na taj način stimulišete živce i poboljšate krvotok.

Novac – Plaćanje računa svima zadaje glavobolju. Ako se brinete zbog finansija, prije nego što novac rasporedite za plaćanje računa, stavite ga na gomilu i uzmite u ruke. Držanjem veće količine novca u rukama stvorit ćete osjećaj kontrole nad životom, što će rezultirati ublažavanjem boli.

Smijeh – Kada vas boli glava izbjegavajte teške sadržaje. Da biste ublažili bol, pogledajte humorističnu seriju ili film. Smijeh popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona zaslužnih za dobar osjećaj i sreću koji ujedno i blokiraju bol.

Psujte – Lakše ćete podijeti bol ako bijes otvoreno izrazite. Jedno istraživanje pokazalo je da psovanje i vikanje podižu prag tolerancije na bol. Stoga, ako želite ublažiti bol – slobodno vičite i psujte.

Lavanda – Istraživanja su pokazala da miris lavande djeluje umirujuće, ali i da ublažava bolove. Miris lavande intenzivira djelovanje alfa talasa koji ublažavaju bol.

Muzika – Terapeutsko djelovanje muzike dokazano je u više navrata. Oim što popravlja raspoloženje i pomaže nam da se osjećamo bolje, muzika ublažava bol. Istraživanje među hroničnim bolesnicima pokazalo je da im upravo muzika ublažava bol.

cure.ba

Komentari

komentara