Zdravlje

Nevjerovatne biljke – Pet biljaka koje čuvaju živce

Napisao admin

Živimo u razdoblju u kojem je stres svakodnevna pojava i gotovo ga je nemoguće izbjeći. Ali priroda je uvijek na našoj strani, a jedino što trebamo učiniti je upoznati se sa njenim blagodatima i iskoristiti ih u svakodnevnom životu. Zadovoljna.hr donosi 5 čudotvornih biljaka koje čuvaju živce i garantuju miran san.


Lavanda (Foto: Crue.ba)

ANIS – jednogodišnja biljka karakterističnog mirisa i slatkastog okusa, a koristi se kao začin ili čaj. Sadrži eterična ulja, šećer i bjelančevine te je savršena za opuštanje. Smiruje živce, smanjuje nadutost, a preporuča se i kod bolnih menstruacija.

GOSPINA TRAVA – Kantarion ili gospina trava pomaže kod poteškoća sa spavanjem ili koncentracijom, primjerice u pubertetu ili menopauzi. Već stoljećima se koristi u obliku čaja za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti i anksioznosti. Crvenim uljem ove biljke liječe se rane, opekotine te razne iritacije kože.

KOPAR -Kopar je mediteranska biljka koja kao začin djeluje na zdravlje probavnog sustava, smanjuje nadutosti i probavne smetnje . Topli čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari koje imaju smirujući učinak.

LAVANDA – Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma.

MATIČNJAK – Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu. Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom. Poboljšava pamćenje i pomaže u borbi protiv depresije.

cure.ba

Komentari

komentara