Zdravlje

Češka: – Čovjek koji već pet mjeseci živi bez srca

Napisao admin

Jedan 37-godišnji Čeh koji živi već pet mjeseci bez srca, zahvaljujući specijalnim pumpama, dobio je šansu za novo srce i biće od septembra uvršćen na listu čekanja za transplantaciju, saopštio je praški Institut kliničke eksperimentalne medicine (IKEM).


Jakub Halik (Foto: Cure.ba)

Čehu Jakubu Haliku doktori su morali u aprilu da odstrane cijelo srce jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor.

Doktori IKEM-a su bivšem vatrogascu Jakubu Haliku morali u aprilu da odstrane cijelo srce jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor i ugrade mu dvije specijalne pumpe koje ga održavaju u životu, a ta operacija je bila druga te vrste u svijetu. Te pumpe se koriste u kardiologiji ali samo jednostrano da zamjene rad jedne srčane komore. Prvi pacijent kome su rad cijelog srca preuzele dvije pumpe u SAD preminuo je nakon svega sedam dana.

Halik je sada nakon pet mjeseci prošao uspješno testove da li je zloćudni tumor negdje u tijelu metastazirao i pošto su u redu, IKEM može da ga uvrsti na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.

– To je olakšanje. Sada znam da su svi testovi u redu i da me čeka dalji korak ka ozdravljenju – kazao je danas novinarima nasmijani Halik. On je zahvaljujući specijalnoj tašni za pumpe može i u kratke izlaske van bolnice.

– Najteže tokom operacije bilo je da uskladimo rad pump. Svakog dana mogu da se pojave komplikacije ili embolija. U Češkoj se u prosijeku na novo srce čeka osam mjeseci. Na prioritetnoj listi čekanja su inače svi pacijenti sa pumpom umjesto srčane komore, njih 24. Jakub je jedini na svijetu sa zamjenom za obje komore – kazao je na konferenciji za novinare šef IKEM-a Jan Prik koji je Halika sa timom doktora operisao.

cure.ba

Komentari

komentara