Zdravlje

Savjeti – Muči vas nesanica?

Napisao admin

Danas je nesanica bolest modernog doba i čovjeka, i sama po sebi je složen pojam, jer kako uzrok može biti iz poremećenih emocija, negativnih mentalnih stavova, tako se i posljedično odražava još većim slabljenjem fizičkog tijela, nemogućnosti kontroliranja emocijama i mislima.


Nesanica (Foto: Cure.ba)

Ljudi često imaju tegobu nekvalitetnog spavanja, bilo nemogućnosti da zaspu ili čestog buđenja. To su tzv. “loši spavači”. Da bi objasnili značenje ispunjenja potrebe za odmorom i spavanjem svakog živog bića, trebamo odgovoriti na mnoga pitanja. Navest ćemo samo neka:
•   Zašto je čovjeku potreban odmor?
•   Zašto se spava?
•   Zašto se sanja?
•   Sto nam kazuju snovi?
Spavanje je prirodna biološka potreba svakog čovjeka pri čemu se odmaraju um, duh i tijelo.
San i tumačenje snova su područje čije izučavanje seže u daleku prošlost, i od tada do danas se snovi smatraju odgovorima na stvarna pitanja vezana uz događaje na javi.
Fiziologija sna je prošla mnoga ispitivanja, ali ukratko možemo reći da se san odvija u osnovna dva ciklusa: ciklus “sporog” sna i ciklus “brzog” sna. Sam početak procesa uspavljivanja kreće od početnog udaljavanja od stanja budnosti pa sve do stanja dubokog sna koje nastupa oko jedan sat od početka spavanja. U tom periodu se najčešće ne sanja.
San nije samo promijenjeno stanje svijesti, nego i stanje promijenjene kemije tijela. Tokom faze dubokog sna usporavaju se organske funkcije tijela:
• smanjuje se tjelesna temperatura
• snižava se krvni tlak
• smanjuje se broj otkucaja srca i
• usporava se disanje
Može se reći da je duboki san idealno stanje organizma koje omogućuje oporavak fizičkog tijela, a ujedno i oporavak centralnog živčanog sustava.
O SPAVANJU
Nakon 1-2 sata od početka spavanja nastupa ciklus “brzog” sna tzv. REM – faza koja je obilježena brzim pokretima očnih jabučica, oscilacijom krvnog tlaka, srčanog rada i disanja. U toku REM – faze se moždana aktivnost pojačava i u tom periodu se sanja. Tijekom noći ova dva ciklusa se neprestano izmjenjuju, tako da imamo 4-5 REM faza, a svaka traje oko 20 minuta.
Prosječna dužina spavanja kod odraslih osoba kreće se u rasponu od 7-9 sati, međutim trebamo uzeti u obzir daje vremenska duljina potrebnog spavanja određena i individualnim biološkim ritmom, pa je nekoj osobi potrebno manje ili više sna od prosjeka, a da bi se osjećala odmornom.
Za osobe koje u potpunosti zadovolje svoju potrebu za odmorom, i bude se odmorne i zadovoljne možemo reći da su “dobri” spavači.
Odmorna osoba je zadovoljna, sretna i smirena. Prema kvantiteti i kvaliteti sna određene osobe, možemo odrediti i kvalitetu njezinog života. Sam san je odraz životnih stavova, navika, razmišljanja i trenutnog emocionalnog stanja.
Takva osoba je najčešće zdrava, odmorna i puna energije; emotivno je zadovoljna, stabilna i zna se nositi sa svojim problemima i brigama; njezino izražavanje i ispoljavanje prema okolini je sa potpuno jasnim pozitivnim stavovima, nema unutrašnjeg previranja i dvoumljenja, vrlo lako osvještava vlastite koncepte. Takva osoba funkcionira harmonično.
Duhovno je u sinergiji sa samom sobom, jasno joj je njeno postojanje i posjeduje vjeru u život i ljude.
Međutim, osim “dobrih” spavača imamo i grupu “loših” spavača. Kod “loših” spavača tijekom sna su jako kratki periodi dubokog sna, malo ili uopće ne sanjaju, često se bude i potrebno im je puno vremena da zaspu. Pri takvom spavanju organske funkcije tijela se također usporavaju, ali znatno manje nego kod normalne faze dubokog sna. Zbog svega toga ne dolazi do odmora fizičkog tijela.
Osobe tzv. “loši” spavači nemaju mogućnost odmora fizičkog i živčanog sustava, te se bude s raznim tegobama: osjećaj umora, nemoći, glavobolja, bol u leđima.
Daljnja manifestacija fizičkog tijela se odražava padom imuniteta i čestim prehladama.
Emotivna manifestacija nesanice je: nervna uznemirenost, osjećaj nezadovoljstva samim sobom, osjećaj dosade i stagnacije života, razdražljivost i nezainteresiranost.
“Loši spavači” gube nit komunikacije, postaju defenzivni, kritički se odnose prema drugim ljudima, postaju cinični i njihov mentalni koncept sadrži negativan stav.
Svi gore navedeni “simptomi” izazivaju opću duhovnu slabost, nepovjerenje u ljepotu života, negativan pogled na svijet koji ih okružuje, te nepovjerenje u samoga sebe.
AROMATERAPEUTSKI PRISTUP
Aromaterapeutski pristup kod rješavanja problema nesanice je u posvećenju emocijama, kvaliteti misli i stanju duha pojedine osobe.
Prvo ćemo pokušati pronaći uzrok, i pri tome treba raščlaniti je li nesanica posljedica: tjelesnog poremećaja, boli, uporabe lijekova, unosa previše hrane ili kave, određene neudobnosti ležaja i/ili nedovoljne tjelesne aktivnosti.
U slučaju eliminacije gore navedenih mogućih uzroka nesanice koji su fizičke prirode, preispitat ćemo daljnje moguće uzroke, a to su: nervoza, zabrinutost, tjeskoba, depresija i/ili kroničan stres.
Svaki od pojedinih stanja zahtijeva specifičan pristup klijentu, i zato ne možemo govoriti o određenoj recepturi koja bi bila djelotvorna. Osnovni pristup aromate-rapeuta je holistički pristup tj. da čovjeka promatra kao cjelinu, a ne da ga raščlanjuje na pojedine dijelove, te da sagleda sve aspekte njegovog postojanja.
Možemo reći da kad osoba ne može spavati budnom ju drže njene negativne misli, opsjednutost brigama, misli o nečemu što se je već dogodilo ili o nečemu što se tek treba dogoditi.
Određivanje procesa aromaterapije ovisit će o uzroku nesanice. Ako osoba teško zaspi, znači da ju budnom drže njene misli i da je zabrinuta. Ako se osoba često budi, nemirno spava i ima noćne more, znači da u njoj prevladava emocija straha, pri čemu prvo treba odrediti otkuda taj strah i zašto. Ako osoba tvrdi da ne sanja, znači da bježi od suočavanja sa samim sobom i od života. Ako često sanja da leti, možda joj je ugrožena potreba za slobodom. Ako često sanja da ju proganjaju, da pada, vjerojatno osoba ima osjećaj da gubi kontrolu nad situacijom. Aromaterapetski tretmani u tretiranju nesanice daju pozitivan rezultat i to vrlo brzo.
AROMATERAPEUTSKI TRETMAN
Prilikom aromaterapeutskog tretmana klijenta koji pati od nesanice usmjerit ćemo pažnju na kvalitetu spavanja, te osim informativnih pitanja pokušati dobiti odgovore i na pitanja tipa: Koliko dugo vremenski osoba spava? Da li lako ili teško zaspi? Budi li se često noću? Sanja li i sjeća li se ujutro svojih snova? Ima li lagan san? Je li osjetljiva na zvukove?
Dobiveni odgovori omogućit će nam izradu prve projekcije stanja osobe po svim njezinim razinama: tjelesnom, emotivnom, mentalnom i duhovnom. Tada ćemo odrediti vremensko trajanje terapije, tehnike kojima ćemo se služiti i eterična ulja koja ćemo koristiti. Aromaterapeutska masaža je neizostavna jer masažom postižemo izvanredne učinke opuštanja i duboke relaksacije, i istovremeno oslobađamo tijelo pritiska i unutarnjih emotivnih blokada. Prilikom masaže osluškivat ćemo govor tijela i njegove reakcije, i usmjerit ćemo pažnju prema emocijama koje se javljaju.
KUĆNA UPOTREBA ULJA
Ipak možemo reći da postoji nekoliko univerzalnih ulja za kućnu upotrebu i već korištenjem tih ulja osjetit će se poboljšanje kvalitete spavanja. Univerzalna ulja za problem nesanice su: lavanda, slatka naranča, mandarina, mažuran, geranij, san-dal, ylang-ylang, ruža otto. Kombinacije tih ulja možemo koristiti:
•   u inhalaciji (npr. 3 kapi mandarine, 3 kapi sandala i 2 kapi lavande)
•   u masaži (na 50 ml ulja nosioca – bademovo ulje ukapamo 6 kapi lavande, 4 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi mandarine)
•   u kupci (treba ih raditi prije spavanja za poboljšanje općeg stanja organizma i za relaksaciju, tako da u žlicu meda ili morske soli ukapamo ukupno 25 kapi eteričnih ulja – 10 kapi lavande, 5 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi mandarine)
•   u primjeni kompresa koje se preporučuju kod tretiranja starijih osoba
•   nakapavanjem mjesta spavanja (jastuk) sa 2-3 kapi lavande.
OSTALI SAVJETI
Osoba koja pati od nesanice trebala bi:
•  izvršiti detoksikaciju svog organizma
• izbjegavati svu težu hranu prije spavanja
• izbjegavati alkoholna pića i kavu
• izvršavati neku tjelesnu aktivnost (po izboru)
• piti čaj od lipe ili cvijeta lavande ili matičnjaka ili njihovu kombinaciju
• uzimati kompleks B vitamina
• svakodnevno izvoditi vježbe dubokog disanja
• provesti mišićnu relaksaciju pred spavanje zajedno s dubokim disanjem.

cure.ba

Komentari

komentara