Zdravlje

NOVA STUDIJA – Izloženost dnevnom svjetlu smanjuje rizik od srčanog udara

Napisao admin

Nova studija otkrila je da izloženost dnevnom svjetlu smanjuje rizik od srčanog udara, kao i da bi mogla popraviti štetu koju bi eventualni srčani udar mogao napraviti.


srčani udar (foto:cure.ba)

Stručnjaci objašnjavaju da je razlog tome utjecaj proteina poznatog kao Period 2, koji igra glavnu ulogu u smanjivanju štete nakon srčanog udara.

Naime, tokom srčanog udara, malo ili nimalo kisika dolazi do srca, a bez kisika srce počinje kao svoje ‘gorivo’ koristiti glukozu. Bez takve promjene stanice odumiru i srce trpi oštećenja.

Kako prenosi Magazin, nova studija pokazala je da protein Period 2 može utjecati da metabolizam srca bude još učinkovitiji.

Na kraju su na životinjama uspjeli dokazati da jaka dnevna svjetlost aktivira ključni protein i smanjuje štetu od srčanog udara.

‘Studija pokazuje da jako svjetlo, baš kao i dnevno svjetlo, može smanjiti rizik od srčanog udara i smanjiti štetu ako ipak dođe do njega. Za pacijente to znači da bi im izlaganje dnevnom svjetlu moglo pomoći u oporavku’, izjavio je profesor Tobias Eckle sa Univerziteta Colorado.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature Medicine, piše dailymail.co.uk.

cure.ba

Komentari

komentara