Zdravlje

Prepoznajete li ih – Neki od uzroka koji dodatno potiču simptome ljetne depresije

Napisao admin

Pouzdana dnevna rutina pomaže onima koji pate od depresije. Ali ljeti se ona često remeti, a to može izazvati stres. Roditelji se moraju cijeli dan baviti djecom koja više nisu u školi, a majke se posebno iscrpe ugađajući studentima koje nisu vidjeli cijelu godinu. Mladi se suočavaju s drugim oblicima stresa, kao što su usamljenost, dosada ili stres zbog upisa ili ispita.


Žena (Foto: Cure.ba)

Kompleksi zbog izgleda
Strepnja zbog izlaganja veće površine tijela pogledima drugih ljudi je dodatni stres. Kupaći kostimi otkrit će sve što je kaput mogao sakriti. Neki se stoga povlače u osamu i ne druže s većinom koja je na plaži ili oko bazena.

Novčane brige
Ljeto može biti skupo jer svi žele putovati. Roditelji se muče da bi djeca otputovala, a oni koji ne mogu priuštiti ljetovanje osjećaju tugu jer su ostali sami u pustom gradu. Skriveni u hladu svoje sobe, dane provode gledajući TV i jedući nekvalitetnu hranu što dodatno potiče razvoj depresije.

Vrućina
Neki jednostavno nisu ljetni tipovi, jer loše podnose vrućinu. Otiču im noge, teško hodaju i muči ih tlak. Njima je daleko ljepše tijekom hladnih dana. Fizičke nedaće mogu uzrokovati tjeskobu te dovesti do depresije.

Dr. Cook ističe da oni pogođeni ljetnom depresijom ne smiju uspoređivati svoje stanje s raširenom razbibrigom. ‘Toliko muke nastane zbog razlike između onog gdje smo i onoga gdje bi trebali biti. Nitko ne mora biti sretan samo zato jer je na kalendaru lipanj ili srpanj,’ kaže dr. Cook. Umjesto toga usredotočite se na ono što potiče pojavu ljetne depresije i kako bi je mogli ublažiti. Razgovarajte sa stručnjakom i bliskim osobama.

cure.ba

Komentari

komentara