Zdravlje

Top pet – Najbolji antioksidanti

Napisao admin

Kako bi se zaštitili od štetnog djelovanja UV zračenja, te kako bi mogla pružiti dobru imunološku odbranu, naša koža koristi prirodne antioksidante. S ciljem pojačavanja prirodnog procesa korištenja antioksidanata danas su stvorene kreme koje sadrže antioksidanse koji se, nakon aplikacije na kožu, uključuju u prirodne mehanizme obrane. Takvi antioksidansi moraju biti stabilni i moraju se moći upijati putem kože u aktivnom obliku i u koncentraciji potrebnoj za njihovu djelotvornost u epidermisu i dermisu.


Žena (Foto: Cure.ba)

1. VITAMIN C (askorbinska kiselina) najjači je antioksidans. On moćno djeluje na znatno umanjivanje simptoma fotooštećenja kože. Kad je riječ o koži, njegova najvažnija uloga je u sintezi kolagena, koji se najjače oštećuje tijekom štetnog učinka UV zračenja.

2. VITAMIN E (alfa tocopherol) snažno djeluje na umanjivanje sitnih bora, posebno oko očiju. Njegovo je djelovanje usmjereno na epidermis: djeluje na regeneraciju stanica epidermisa, te stimulira kolagen i elastin na regeneraciju.

3. KOENZIM Q10 (ubiquinon ili Co Q 10) također djeluje kao antioksidans. Djeluje na usporavanje prirodnog procesa starenja stimulirajući stanice na obnovu i povećava razinu hijarulonske kiseline u koži. Smanjuje oštećenja kolagena nastala usljed djelovanja UVA  zraka.

4. LIPOIČNA KISELINA nastaje u stanicama biljaka i životinja. Usporava starenje stanica, a učinak na koži očituje  se u smanjenju uočljivosti bora, smanjenju grubosti kože, te prosvjetljivanju tamnih mrlja na koži.

5. SELEN spada u elemente u tragovima, ali je uključen u metabolizam svake stanice. Uočeno je da djeluje protektivno na kožu, umanjuje učinak UV zraka, smanjuje zadebljanost rožnatog sloja, te regenerira kolagen i elastičnost vlakana.

cure.ba

Komentari

komentara