Zdravlje

Sreća – Nasmijite se i bit ćete sretniji

Napisao admin

Psiholozi i knjige samopomoći obično govore ljudima da promijene svoj način razmišljanja, što je veoma teško. Upravo zbog toga ljudi lahko i odustaju. Sada međutim stručnjaci preporučuju drugačiji recept za sreću. Evo o čemu se radi.


sreća (foto:cure.ba)

Psiholozi predlažu da se počne sa akcijom. Puno istraživanja jasno pokazuje da kao što misli mogu da utiču na naše postupke i naši postupci mogu da oblikuju naše misli. Ova ideja u stvari i nije tako nova jer tvrdnja da se ne smijemo jer smo sretni već nas smijanje čini sreznim potiče još iz prethodnog vijeka.

Teorija da se kada stegnete pesnicu osećate jače može se primijeniti na mnoge aspekte života. Npr. na ljubavni. Ako ste nježniji prema vašem partneru osećaćete i više ljubavi prema njemu.

Ova tehnika je veoma korisna za savladavanje stresa. Naime, iako je Frojd govorio da boksovanjem jastuka izbacujemo bijes iz sebe, istraživanja govore da smireni postupci i ponašanje imaju više efekta na suzbijanje stresa.

Isto tako možemo uticati i na zdravu ishranu. Ako za jelo koristimo “slabiju” ruku taj postupak će nam skrenuti pažnju zahtevajući određenu koncentraciju. Samim tim obratićemo pažnju na to koliko jedemo i konzumirati manje.

Najbolji test svega ovoga je osmijeh: osmjehujte se i to će vas učiniti sretnijim. Isto tako, ubrzajte korak i osećaćete se energičnije.

Kada se vi osećate bolje i sretnije? Koja tehnika vama pomaže da popravite svoje raspoloženje i promenite navike?

cure.ba

Komentari

komentara