Zdravlje

Smijeh i zdravlje – Smijeh pozitivno utiče na zdravlje

Napisao admin

U zadnje vrijeme moderna medicina pokazuje sve više zanimanja za istraživanje medicinske uloge u emocijama i smijehu. Smijeh osim što pomaže dubljem disanju regulira i srčani ritam, uravnotežuje krvni tlak i smiruje mišiće. Kad se osmijeh pretvori u smijeh koji potresa cijelo tijelo, mišići lica se nabiru. To stimulira potkožne krvne žile koje dovode krv u mozak, pa se time poboljšava protok krvi.


smijeh (foto:cure.ba)

Smijeh ne samo da pomaže jačanju dotoka kisika i hranjivih tvari u mozak, već mijenja i raspoloženje osobe. Dolazi do pojačanog lučenja endorfina, što ima pozitivnu posljedicu da se osjećamo euforični.

Smijeh je savršen lijek protiv stresa, jednom kad počne djelovati, smiruje i opušta tijelo. Smijeh obuzdava hormone stresa kortizol i adrenalin – to je razlog zbog čega se osjećamo veseli i puni zdravlja.

Sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva 500 kalorija. Medicinska istraživanja pokazuju da se čak 400 mišića u tijelu pokreću dok se smijemo. Dovoljno smijeha proizvest će dovoljno endorfina za djelotvornu unutrašnju vježbu aerobika.

Jedno od najuzbudljivije istraživanje o smijehu je ono na području psihoneuroimunologije, kojim se ispitivao utjecaj na imunološki sustav. Istraživanje pokazuje da obuzdavanje ljutnje šteti normalnom funkcioniranju našeg obrambenog sustava, dok smijeh, veselje i sreća potiču.

Provođenjem ispitivanja znanstvenici su došli do zaključka da bi smijeh mogao biti jedan od najboljih načina da se zaštitimo od bolesti kao što je rak.

cure.ba

Komentari

komentara