Zdravlje

Ne dopustite da vam upropasti odmor – Kako ublažiti mučninu na putovanju?

Napisao admin

Mučnina nikad nije zabavna, ali ako ste u avionu, automobilu ili autobusu može vam upropastiti odmor.


Mučnina (Foto: Cure.ba)

Evo nekoliko savjeta uz koje mučninu možete spriječiti ili bar ublažiti.

Masaža akupunkturnih tačaka na zapešću i s unutarnje strane lakta može ublažiti mučninu. Također, postoje neke narukvice namijenjene masaži tih dijelova i sprečavanju putne mučnine.

Nemojte putovati praznog želudca. Pojedite dobar doručak, najbolje sa žitnim pahuljicama. Izbjegavajte masnu hranu i napitke poput kafe ili soka od naranče. S druge strane, kriške limuna ili limunada mogu vam olakšati tegobe. Unosite dovoljno vode ili nekih blažih napitaka poput soka od marelice. Grickajte neke zdrave grickalice i nemojte se prejedati.

Usredotočite se na udaljene objekte Fiksirajte pogled prema nekom stabilnom objektu u daljini, npr. zgradi. Izbjegavajte gledanje u objekte koji se miču.

U tretiranju mučnina na putovanju uobičajeni su i oralni lijekovi. Oni usporavaju pristizanje signala do mozga, međutim takvi lijekovi mogu uzrokovati pospanost i smanjenu koncentraciju. Lijek bi se trebao uzeti neposredno prije putovanja. Nužno je dobro pročitati upute jer nepravilna upotreba može biti toksična, posebno ako se kombinuje s alkoholom ili nekim drugim lijekovima.

cure.ba

Komentari

komentara