Zdravlje

Ljetna putovanja – Putovanje bez mučnine

Napisao admin

Ljeto je vrijeme kada većina nas odlazi van grada, na more, selo ili planinu, da se odmori i prikupili neophodnu energiju za naredne, kišne i hladne mjesece. Kada ste odlučili gdje i sa kim putujete, dobili godišnji odmor i uštedjeli dovoljno novca, ostaje vam samo još jedan eventualni problem. Bolesti putovanja zadaju mnogo muke onima koji ne podnose vožnju brodom, avionom, autobusom ili automobilom.


putovanje (cure.ba)

Mučnina, povraćanje, loša probava, često praćena glavoboljom i umorom, najčešći su simptomi ovog poremećaja, koji je poznatiji pod imenom morska bolest. Za vrijeme velikih prekookeanskih putovanja, putnici su gotovo redovno, određeni period adaptacije provodili u strašnim mukama. Međutim, ovi simptomi javljaju se i kada odlučite da se držite kopna. Oni koji pate od ove vrste mučnine naročito se žale na autobus i njegov karakteristični miris koji automatski izaziva nagon za povraćanjem. Ovi simptomi mogu se držati pod kontrolom ljekovima koji se danas nabavljaju u svakoj apoteci, a za sve one koji više vole prirodne ljekove, postoji podjednako efikasna, biljna alteranativa.

 

Najuspješniji lijek protiv mučnine, povraćanja i mrtvila u toku putovanja je đumbir (Zingiber officinale). Dejstvo đumbira protiv simptoma bolesti putovanja ispitivano je u jednom farmakološkom istraživanju u američkoj državi Juti. Pacijenti koji pate od ovog poremećaja podijeljeni su u dvije grupe. Jednima je dat klasični sintetički lijek dimenhidrinat, a drugima đumbir. Rezultati su pokazali da je gram suvog korjena ovog istočnjačkog začina, skoro duplo djelotvorniji od sintetičke zamjene.

 

Đumbir je začin ljuto – slatkog ukusa, koji se koristi prilikom pripremanja jela od ribe, povrća i mesa, ali i kolača i hljeba. Pored upotrebe u kuhinji, đumbir je nezaobilazni lijek u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i japanskoj medicini. U našoj zemlji se, u prodavnicama zdrave hrane, može kupiti prah od sušenog korijena, ali se na našim pijacama sve češće može pronaći i svjež đumbir. Koristite ga u hrani ili u obliku čaja, sa ili bez cimeta, kome se takođe pripisuju ljekovita svojstva.

 

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od najomiljenijih ljekovitih biljaka, prevashodno zbog prijatno osvježavajućeg ukusa i mirisa na limun. Matičnjak djeluje blago umirujuće na nervni sistem i digestivni trakt, pa se naročito savjetuje onima koji se plaše putovanja avionom. Čaj od ove biljke posebno se preporučuje trudnicama koje kreću na put.

 

Nana (Mentha piperita), je široko korišćen domaći lijek za sve probleme sa organima za varenje. Obavezno je dodajte u svoju čajnu mješavinu koju nosite na putovanje.

 

Čajna mješavina protiv mučnine i povraćanja:

 

Đumbir (Zingiber officinale) kafena kašičica suhog ili centimetar svježeg korijena

Cimet (Cinamonum officinale) pola kafene kašičice ili još bolje komadić neusitnjene kore (jedan centimetar)

Nana (Mentha piperita) dvije kafene kašičice

Matičnjak (Melissa officinale) dvije kafene kašičice

Đumbir preliti litrom hladne vode, zagrijavati do ključanja i kuvati dva-tri minuta. Skinuti sa šporeta, dodati cimet, nanu i matičnjak, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti u gutljajima prije i u toku putovanja.

cure.ba

Komentari

komentara