Zdravlje

Da li ste znali – Matičnjak pomaže u liječenju herpesa!

Napisao admin

Ljekovita biljka skraćuje vrijeme liječenja za nekoliko dana. Priroda nam je podarila nekoliko ljekovitih biljaka koje mogu pomoći u liječenju herpes zostera.


Matičnjak ( Foto: Cure.ba )

Matičnjak ili melisa je ljekovita biljka koja se koristi već stoljećima. Cijenjena diljem svijeta zbog umirujućeg svojstva, ova je biljka čest gost u mnogim vrtovima. Riječ je o prirodnom lijeku koji sanira različite bolesti.
Za liječenje herpesa, travari preporučuju brojne ljekovite biljke iz porodice metvica, a posebno matičnjak. Dokazano je da matičnjak u određenoj mjeri djeluje protiv virusa iz porodice herpesa.
U jednoj dobro osmišljenoj studiji u kojoj je sudjelovalo 116 osoba oboljelih od herpes zostera, krema pripravljena od matičnjaka puno je bolje liječila herpes zoster od neaktivnih (placebo) krema.
Dokazano je kako matičnjak skraćuje vrijeme liječenja herpes zostera za nekoliko dana.
Prema riječima znanstvenika, slični se učinci mogu postići pomoću čaja pripravljenog od dvije žlice osušenog lista matičnjaka, dodane u jednu šalicu uzavrele vode. Čaj nekoliko puta dnevno vatom nanesite izravno na osip.
Jeste li znali da matičnjak liječi nesanicu, napetost i stres?
Matičnjak ima blagotvoran učinak na živčani sustav, doprinosi dugovječnosti i poboljšava raspoloženje u domu i uredu ako se koristi kao potpourri. Biljka, osim toga, liječi nesanicu, napetost i stres. Matičnjak također smiruje želudac i probavne smetnje, uključujući mučninu, povraćanje, loš apetit, kolike, dizenteriju i kolitis.
Ljekovita biljka otklanja tjeskobu i depresiju, olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om. Matičnjak liječi glavobolju, migrenu, vrtoglavicu, zujanje u ušima, ublažava kašalj i bronhitis.

cure.ba

Komentari

komentara