Zdravlje

Vruće ljetne noći – Miran san po ljetnim vrućinama

Napisao admin

Vruće ljetnje noći odražavaju se negativno na naš san – teško zaspivamo, a i kad zaspimo budimo se često i miran san nam izgleda nedostižan i nemoguć. Ovo je jedan od glavnih razloga što smo nervozni i dekoncentrisani u ljetnjem periodu. Nedostatak sna vodi i do zdravstvenih problema – visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes…


miran san (foto:cure.ba)

Prema riječima stručnjaka, hladna prostorija ne pomaže da bolje spavamo. Smatra se da je idealna temperatura za spavanje izmedju 16 i 17 stepeni.  Zato je važno da se pred spavanje obezbijedi odgovarajući ugodjaj.

 

Evo kakve savjete za miran san vam daju stručnjaci:

Da biste temperaturu u sobi održali nižom, preporučljivo je da se roletne na prozorima ne podižu tokom dana. Zavjese takodje držite navučene. 

Klima uredjaj ili ventilator su najvjerniji prijatelji u ljetnjoj sezoni, ali oni sobom nose rizike po zdravlje i zato treba da pazite kako ih koristite. U toku noći tijelo se hladi i u drugoj fazi sna tjelesna temperatura se smanjuje i najnižu tačku dostiže 4 sata nakon što zaspite. Zato vam je vruće kad legnete, a kasnije vam može biti hladno. Tada je najbolje da imate neki pokrivač  da se umotate ili jednostavno da ugasite klimu prije spavanja. U suprotnom, rizikujete da se prehladite, a niko ne voli tu vrstu zdravstvenih problema, pogotovo ljeti.

Izaberite odgovarajuću posteljinu od laganog i prirodnog materijala, po mogućnosti pamuka, koji je najugodniji za spavanje.

Izolujte sve spoljne zvukove koji mogu da vam ometaju san. Vrućina u kombinaciji sa bukom spavanje mogu učiniti prilično teškim.

Istuširajte se hladnijom vodom prije spavanja. Tako ćete se rashladiti i osjećati mnogo svježije.

Ograničite unos kafe u organizam. Poslije 14 h ne pijte napitke koji sadrže kofein, kako biste se radovali mirnom snu

cure.ba

Komentari

komentara