Zdravlje

Zdravlje očiju – Zaštitite oči od sunca

Napisao admin

Dolazak vrućih sunčanih dana mnoge je potaknuo na kupnju novih sunčanih naočala. Izbor je velik, no na račun izgleda naočala ne smije se zanemariti njihova primarna funkcija – zaštita očiju od sunca.


Naočale ( Foto: Cure.ba )

Štetno ultraljubičasto zračenje uzrokuje opekline, mrene, pa čak i rak. Nošenjem sunčanih naočala ne štitimo samo oči, nego i osjetljivu kožu oko njih. Time se odgađa pojava prvih bora, odnosno stvaranje novih. Sunčane naočale oči štite i od vjetra te alergena poput prašine i peluda. Dokazano je da nošenje sunčanih naočala smanjuje i učestalost glavobolja.

Pri izboru sunčanih naočala najvažnije je provjeriti koje imaju visoku sposobnost blokiranja ultraljubičastih zraka, ističu oftalmolozi.

Odabir boja ovisi o namjeni naočala. Naime, kroz različite boje stakala drugačije vidimo boje te uočavamo kontraste. To je iznimno važno kod niza svakodnevnih radnji, a posebno u vožnji. Kako bi se smanjila opasnost od zabljesaka, za vožnju se posebno preporučuju sunčane naočale s polariziranim lećama.

Materijal od kojeg su leće izrađene, treba biti otporan na ogrebotine, vrlo fleksibilan i lagan. Treba ga odlikovati i visoka optička čistoća. Tijekom isprobavanja sunčanih naočala, valja voditi računa i o njihovoj težini. Ona treba biti jednakomjerno raspoređena između ušiju i nosa. Trepavice pak ne smiju dodirivati okvire leća.

cure.ba

Komentari

komentara