Zdravlje

Obratite pažnju – Kada je vrijeme za ginekologa?

Napisao admin

Pojačan sekret je jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojima se sve žene u nekom periodu svog života suoče.


Ginekolog (Foto: Cure.ba)

Tijelo luči različite izlučevine, ipak, treba znati kada je to normalna pojava, a kada se radi o promjeni koja zahtjeva liječenje. U reproduktivnom životnom dobu sve žene neposredno prije ili poslije menstruacije imaju normalni, jedva primjetni sekret iz polnog organa. Nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar, prije i za vrijeme ovulacije bistar i nešto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen. Te promjene u izgledu iscjetka veliki broj žena jedva opaža, ali pažljivim i upućenijim može pomoći da odrede plodne dane.

Vaginalni iscjedak (fluor genitalis) je sekret u vagini , koji postoji bez obzira na to u kojem je žena dobu. Normalan iscjedak u vagini zdrave žene ima različite funkcije od kojih je najvažnija zaštita gornjih dijelova genitalnog trakta od infekcije. Prije prve menstruacije djevojčice nemaju iscjedak iz polnog organa, a ako se ipak pojavi posljedica je loše higijene, nošenja prljave odjeće ili češanja po intimnom mjestu. Prilikom menstruacije dolazi do porasta Ph vrijednosti što pogoduje razvoju patogenih bakterija. Vrijednost Ph raste i ukoliko dođe do infekcije genitalnog trakta (endometritis, cervicitis, piometra) i prilikom normalnih poremećaja. Dugotrajna primjena antibiotika, trudnoća, ispiranja i strana tijela u vagini su stanja u kojima je žena osjetljiva na infekcije. Neracionalnom upotrebom antibiotika i drugih ljekova u obliku vaginaleta može se uništiti vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.

Vagina u normalnim uslovima sadrži dobroćudne laktobacile koji održavaju njenu normalnu kiselost, pa u takvoj sredini ne mogu da se razmnožavaju drugi mikroorganizmi. Kod žena u zrelim godinama hormoni estrogena podstiču bujanje površinskog sloja vagine i time ona postaje otporna na mnoge bakterije. Kada je vagina ugrožena čestim nadražajima – npr. učestalim polnim odnosima, pogotovu sa više partnera, ljekarskim zahvatima koji ozljedjuju polni organ, kao odstranjivanja polipa i izrezivanja sumnjivog tkiva, kao i upotrebom unutravaginalnih uložaka ili dijafragme za zaštitu od trudnoće – u nju se mogu naseliti različiti mikroorganizmi.
Obilan i zamućen iscjedak neugodnog mirisa, koga prate svrab ili promjene na spoljašnosti polnog organa ukazuje na upalu koju treba liječiti. Prvenstveno se sumnja na trihomonasne ili gljivične infekcije.

Trihomonasni sekret je obilan, gnojan i kiselkast, pjenušav a ima i neprijatno sladunjav miris. Trihomonas vaginalis je mikroorganizam koji uzrokuje upalu materice, bešike i mokraćnog kanala. Prenosi se polnim odnosom, a liječe se oba partnera.
Gljivične infekcije uzrokovane su kandidom (candida albicans), a njihovom razvoju pogoduje smanjenje kiselosti vagine. Mogu se javiti kod djevojčica i starijih žena, a najčešće pate dijabetičarke, trudnice i žene koje duže vrijeme uzimaju veće količine antibiotika. Infekciju prati bjeličast iscjedak i osjećaj peckanja i svraba na spoljašnosti polnog organa.

Bakterijske infekcije uzrokuju da laktobacili vagine postanu zamijenjeni pojedinim grupama bakterija. Uzročnici bakterijske vaginoze su brojni: garnerela vaginalis, laktobacili, bakterioidi, peptosteptokoki i drugi.

Gardnerela vaginalis je često uzrok bakerijske vaginoze. Prati je zamućen iscjedak, a pod mikroskopom se vide ćelije vagine u obliku klupka oko kojih su grupisane gardnerele. U polnom organu se mogu naseliti bakterije koje ne uzrokuju smetnje i tada bakterijsku vaginozu ne prate iscjedak ni drugi simptomi bolesti. Jedna od takvih je Ureaplazma Urealitikum, koja napada unutrašnje polne organe i uzrokuje upalu koja se može proširiti sve do jetre. Blagi oblik bakterijske vaginoze često nema simptoma, pa 20% trudnica koje od nje boluju nemaju smetnje i uredno rode. Ozbiljniji oblici te infekcije uzrokuju češće spontane porođaje. Humani papilloma virus, HPV, uzrokuje pojavu koilocita – to su ćelije sa svijetlim jezgrom i umjereno zmućenim iscjedkom. Mogu se pojaviti sitne bradavice (kondilomi) oko čmara, a i na vagini, ali rjeđe.
U ginekologiji sekret se dijeli na 6 grupa. Prva grupa javlja se kod novorođenčadi i predstavlja dominaciju Doderlajnovih bacila, gram – pozitivnih i gram – negativnih bakterija, čija je količina jako mala. Druga grupa se može javiti kod djevojčica prije puberteta, a podrazumijeva veću količinu Doderlajnovih bacila. Treću grupu imaju seksualno aktivne žene , pa prema količini bakterija i gljivica koje se nalaze u sekretu, dijele se na IIIb, IIIc i IIId. Četvrtu grupu karakteriše prisustvo bakterije gonokoka koja izaziva gonoreju. Peta grupa – infekcija bičastim parazitom Trichomonas vaginalis.

U šestoj grupi prisutna je gljivica Candida albicans.

Treba obratiti pažnji i na pojavu krvi u iscjedku iz polnog organa. I najmanje krvarenje koje se javlja prije ili poslije menstruacije nije normalno. To može biti znak poremećaja ciklusa, ali i dobroćudnih i zloćudnih bolesti. Krv u iscjedku iz polnog organa može se pojaviti kod infekcija i ozljeda. Naime to je zamjena epitela, i tada jednoslojni cilindrični epitel koji pokriva kanal vrata vagine zamijeni višeslojni otporniji epitel koji pokriva spoljašnji dio vrata vagine, pa je samim tim vagina osjetljivija na nadražaje. Poslije pojave ovakvog iscjedka, treba se obratiti ginekologu, koji će obaviti preglede i odrediti liječenje.

U intimnoj vezi treba izbjegavati upotrebu alkalnih sapuna, jer se njihovim korišćenjem stvaraju uslovi za razvoj patogenih bakterija. Treba koristiti sredstva za intimnu njegu koja svojom kiselošću (Ph) stvaraju branu infekciji genitalnog trakta, piše Ženskastrana.com

cure.ba

Komentari

komentara