Zdravlje

istine i zablude – Štetnost solarija

Napisao admin

Debate o štetnosti solarija iskrsnu svake godine pred sezonu kupanja. Zar je odlazak u solarij toliko štetan? Zašto se ne bi malo pripremili za plažu, kad smo već daleko od mora da preplanuli ten lovimo izležavanjem pod suncem? Ispitali smo neke od najčešćih mitova o solariju:


Solarij ( Foto: Cure.ba )

1. Solarij je odlična priprema prije odlaska na plažu

Netačno.  Potamnjela koža, bez obzira kojim načinom ste preplanuli, ima zaštitni faktor 3-4. Ako ste svijetle puti, razina zaštite još je manja: dakle, kvarcanjem prije godišnjeg odmora nećete postati imuni na štetno UV zračenje.

2. Solarij je siguran ako se umjereno koristi

Netačno. Kad je riječ o izlaganju UV zračenju, bilo ono prirodno ili umjetno, ne postoji siguran niti zdrav način tamnjenja, a  sam ten je dokaz da je koža pretrpila oštećenje. Intenzitet UV zraka u solariju može biti i do 15 puta veći od vrelog podnevnog sunca kojem se zasigurno ne bi bezbrižno izlagali.

3. Solarij je opasniji od sunčanja

Tačno. Stariji modeli solarija zastarjele tehnologije zasigurno jesu, jer su koristili isključivo UVA zrake kako bi potakli proizvodnju melanocita tj. tamnjenje kože, a UVA zračenje prodire dublje u kožu i uzrokuje značajna oštećenja DNK strukture kože. Noviji modeli koriste i UVA i UVB zračenje, koje je opet mnogo koncentriranije nego sunčevo zračenje od kojeg nas barem donekle štiti ozonski omotač i oblaci.

4. Solarij ne uzrokuje melanome

Netačno. Stotine kliničkih istraživanja i deseci stotina dermatologa složni su u jednom – umjetno UV zračenje nedvojbeno uzrokuje melanome i ostale zloćudne tumore kože.  Brojne studije su dokazale i kako je rizik od ovih malignih bolesti znatno povišen pri korištenju solarija, neovisno o učestalosti korištenja ili vrsti uređaja za sunčanje. Određena istraživanja potvrdila su da izlaganje umjetnom UV zračenju više od deset puta godišnje povećava rizik od zloćudnih tumora kože za 700 posto.

Rizične skupine (osobe svijetle puti, s članom obitelji koji je imao zloćudni tumor kože) ne bi smjele niti pomisliti na odlazak u solarij. Isto tako, ako ste mlađi od 30 godina, zaboravite na solarij, jer je dokazano da izlaganje umjetnom UV zračenju povećava rizik od melanoma za čak 75 posto.

5. Solarij uzrokuje ubrzano starenje kože

Tačno. Bez obzira na to je li riječ o suncu ili solariju, izlaganje ultraljubičastom zračenju nedvojbeno uzrokuje prijevremeno, tzv. fotostarenje kože. Struktura kolagena i elastičnih vlakana slabi, dolazi do gubitka gipkosti i sposobnosti vezivanja vlage a kapilare i bore postaju mnogo vidljivije

cure.ba

Komentari

komentara