Zdravlje

Teški PMS – Kako sebi pomoći kod zaista teškog PMS-a?

Napisao admin

Pretpostavlja se da postoji čak 150 simptoma predmenstrualnog sindroma. Kako si pomoći?


PMS (Foto: Cure.ba)

PMS ili predmenstrualni sindrom je skup psihičkih, fizičkih i emocionalnih simptoma koji povremeno muče 80% žena. Kod 5% žena navodno je tako snažan da smeta normalnom ritmu života. Pomozite si.
Govore da ima čak 150 simptoma PMS-a

Ovdje ćemo nabrojiti samo neke: osjetljiva i/ili otečena prsa, vrtoglavica, glavobolja, grčevi, mučnina, povraćanje, povećanje težine, želučane tegobe, otečeno lice, noge, ruke, razdražljivost, potištenost, depresija, promjene raspoloženja, promjena apetita, umor, nemogućnost koncentracije, znojenje, palpitacije …
Što ga uzrokuje?

Za PMS su krive oscilacije hormona: previše estrogena i promjenjiva razina progesterona.

Moguće je da je PMS samo posljedica preosjetljivosti na normalne hormonske oscilacije u ženskom ciklusu. Drugi mogući uzrok je da hormonske promjene uzrokuju promjene u prehrani, a ove opet manjak hranjivih tvari.
Prehrana i vježbanje

-Oscilacije se mogu preventivno ublažiti redovitim vježbanjem, posebno aerobnim.

– Korisne biljne hormone možemo dobiti u soji i u sojinim proizvodima te općenito u klicama. Birajmo hranu bogatu vlaknastim tvarima, a obroci bi trebali biti manji i češći.

– Korisna je hrana bogata kalijem: brokula, ribe i mahunarke dobri su izvori.

– Izbjegavajte kofein, šećer, natrij, sol i prerađenu, odnosno industrijsku hranu. Izbjegavajte i crveno meso i masnu hranu, jer oni povećavaju razinu estrogena, što pogoršava PMS.
Dodaci

– Prikladni dodaci su kalcij, magnezij, vitamin B6 u slučaju nakupljanja vode u tijelu, E vitamin kod osjetljivih prsa.

– Preporučuje se čaj od korijena radiča (maslačka) i ulje žutog noćurka (oenothera biennis).

 – Neki preporučuju crno vino i čaj od nane ili kamilice. Oprez s vinom, jer može uzrokovati glavobolju i dehidraciju, a to vam nije potrebno.
Aromaterapija

Pripremite si kupku s dodatkom eteričnoga ulja geranije ili ružmarina.
Afirmacije

PMS može značiti i da dozvoljavate zbunjenost, dajete previše moći vanjskim utjecajima, ne prihvaćate ženske procese. To možete pokušati prevladati ponavljanjem afirmacije: “Kontroliram svoj um i svoj život. Snažna sam i dinamična žena. Svi dijelovi moga tijela odlično funkcioniraju.«

cure.ba

Komentari

komentara