Zdravlje

SMRTONOSNA BOLEST – SRBIJOM HARA ZARAZA: Virus zapadnog Nila već ubio 47 ljudi!

Napisao admin

Opaka bolest ponovo je napala Srbiju! U Beogradu su otkriveni inficirani komarci, čiji ubod kod čoveka izaziva upalu mozga i smrt,


Foto:arhiva

Od bolesti se može zaštititi redovnom dezinsekcijom i primjenom sredstva za uklanjanje ili odbijanje komaraca (repelent) što je najbolja prevencija od dobijanja bolesti.

Ne postoji odobrena vakcina za zaštitu od bolesti kod ljudi iako se u svijetu intenzivno radi na njenom razvoju.

Sa Veterinarskog fakulteta preporučuju i da ukoliko nakon uboda komarca imate pojavu temperature ili neočekivani zdravstveni poremećaj odmah posjetite porodičnog ljekara.

Kad je riječ o sada već potvrđenom postojanju ovog virusa u BiH kod divljih ptica kako se navodi neophodno je intenzivno nastaviti nadzor i utvrditi obim zaraženosti i prisustva virusa kod divljih ptica na cijelom prostoru BiH, kao i provesti ispitivanja prisustva virusa u populaciji komaraca.

Sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo preporučuju da se u stočnim nastambama sa konjima sprovede pojačana i intenzivna dezinsekcija objekata radi uklanjanja zaraženih komaraca.

Obzirom na zvaničnu potvrdu prisustva virusa, pravovremeno i konzistentno provođenje svih navedenih mjera je ključ za sprečavanje prijenosa ove bolesti iz prirodnih rezervara (ptice) na životinje i ljude, ističe se u saopštenju.

kurir.rs

Komentari

komentara