Zdravlje

Paklene žarulje! – SMRT IZNAD NAŠIH GLAVA: Štedne sijalice otrovne za mozak, živčani sistem, jetru, bubrege i srce

Napisao admin

Ekološke sijalice sadrže živu. Živa je moćni neurotoksin koji je naročito otrovan za djecu i trudnice. Živa je posebno otrovna po mozak, živčani sistem, jetru i bubrege.


Foto: arhiva

Mnogi od nas su s ciljem da uštede energiju i novac zamijenili stare standardne sijalice sa novim ekološkim svjetiljkama koje štede energiju, piše “Novi svjetski poredak“…

Međutim, nova generacija energetski efikasnih sijalica je toliko otrovna da je Agencija za zaštitu okoliša SAD pokrenula vanredni protokol koji se provodi u slučaju lomljenja sijalica i oslobađanja otrovnog plina.

Studija koju su proveli naučnici Fraunhofer Wilhelm Klaudic Instituta je pokazala da ove sijalice, ukoliko se slome u zatvorenom prostoru, ispuštaju 20 puta veću količinu žive od maksimalne dopuštene.

Energetski efikasne sijalice mogu uzrokovati:

Vrtoglavicu

Glavobolje

Migrene

Napade epilepsije

Umor

Nemogućnost koncentracije

Nervozu

Zašto se treba vratiti običnim žaruljama?

1. Ekološke sijalice sadrže živu

Živa je moćni neurotoksin koji je naročito otrovan za djecu i trudnice. Ona je posebno otrovna po mozak, živčani sistem, jetru i bubrege. Ona takođe može izazvati oštećenje kardiovaskularnog, imunološkog i reproduktivnog sistema. Živa može dovesti do pojave tremora, nervoze, nesanice, gubitka pamćenja, glavobolje, raka i Alzheimera.

2. Ekološke sijalice mogu uzrokovati rak

Novo istraživanje koje je proveo Peter Brown u Berlinu je pokazala da ove sijalice sadrže otrovne karcinogene koji mogu uzrokovati rak:

Fenol, blago kiseli otrov u obliku kristala koji se dobiva iz katrana i koristi se u hemijskoj industriji.

Naftalen, zapaljivo spoj u obliku kristala koje nastaje destilacijom katrana, a koje se koristi u preparatima za odbijanje moljaca i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Stiren, nezasićeni tekući ugljikovodik koji se dobiva kao sporedni proizvod pri proizvodnji petroleja.

3. Ekološke sijalice emituju veliku količinu UV zračenja

Lampe koje štede energiju emitiraju UV-B zračenje i male količine UV-C zračenja. Opšte je priznato da UV zračenje šteti koži (uzrokuje rak kože) i očima. Zračenje iz energetski učinkovitih sijalica direktno utiče na imunološki sistem i oštećuje kožno tkivo do te mjere da onemogućuje formiranje vitamina D.

Konačno, ove sijalice su toliko otrovne da se ne trebaju bacati u redovno smeće. One predstavljaju opasni otpad.

Ukoliko polomite jednu u kući, otvorite prozore i vrata i napustite kuću na bar 15 minuta kako biste minimalizirali izlaganje otrovnom plinu.

Nažalost, loša vijest je da se stare sijalice sve manje proizvode i da uskoro više neće biti dostupne.

*OBAVEZNO POGLEDATI: ŠTEDNE ŽARULJE – paklene žarulje (dokumentarni film)*

haber.ba

Komentari

komentara