Zdravlje

Čarobni luk – Spas kod uboda, opekotina, bolova u uhu i zaraza

Napisao admin

Možemo zaključiti kako se priroda pobrinula da za svaki zdravstveni problem postoji biljka koja pomaže. Tako je i s lukom čiji sok ublažava bolove, uništava bakterije itd. Jeste li znali da luk ne služi samo za dobivanje ukusnih obroka? Njegova uloga u vašim životima može biti puno veća ako znate šta s njime napraviti u određenoj situaciji. Ovdje je pet top situacija u kojima luk pomaže, a sve su vezane za zdravlje:


Ilustracija (Foto: arhiva)

Opekotine – Jednostavno prepolovite luk i držite ga na opekotini sve dok bol ne prestane. Sok iz luka umiruje bolove, a uz to je prirodni antiseptik koji smanjuje rizik od nastanka ožiljaka i infekcije.

Ubodi insekata – Luk ima svojstvo da izvlači otrove nakon uboda te smanjuje bol i oticanje. Bol u uhu – Komad luka stavite na uho i ostavite preko noći – omekšaće nakupine voska u uhu i ublažiti bol.

Povišena temperatura – Stavite šnite luka u čarape i navucite ih tako na stopala. Držite tokom noći i temperatura će pasti.

Širenje bakterija – Ovo možda zvuči čudno, ali navodno pomaže – stavite komade luka po kući i on će smanjiti mogućnost širenja bakterija i nastanka bolesti kod vas i ukućana. Luk ima sposobnost upijanja bakterija tako da se neće širiti prostorom, piše Boredom Therapy.

zanosna.com

Komentari

komentara