Zdravlje

Potreban je vaš samopregled kože! – Pobijedite melanom: Prepoznajte na vrijeme prve simptome raka kože

Napisao H. H.

oža je organ najpodložniji oštećenjima koja su lako uočljiva. Neka od njih su bezopasna i narušavaju samo izgled, dok druga mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući kancer kože, odnosno melanom. Međutim, redovni samopregledi i uočavanje i najmanjih promjena na koži, kao i pravilna zaštita od štetnih sunčevih zraka mogu da spasu vaš život.

Budući da statistike pokazuju da žene, naročito mlađe od 40 godina, dvostruko češće pate od potencijalno smrtonosnog melanoma nego muškarci, svaki oblik zaštite je važan. Treba da provjerite kod dermatologa svaku fleku, izraslinu ili mladež, koji vam sumnjivo izgledaju.

Pregled kože

Prije svega, da napomenemo, da je rizik od pojave melanoma veći kod osoba svijetle puti, te kod onih koje imaju mnogo mladeža, ili se često i previše sunčaju. Sve osobe, a pomenute rizične grupe naročito, treba redovno da pregledaju kožu kod dermatologa, kako bi se uočile i najmanje nepravilnosti i promjene na koži. Preporuka je da osobe koje imaju veliki broj mladeža, kao i one u čijoj je porodici bilo oboljelih od melanoma, obavezno jednom godišnje odlaze kod ljekara na kontrolu, a ako se jave sumnjive promjene neophodno je pratiti ih i u kraćim vremenskim razmacima.

Takođe, nemojte zaboraviti na samopregled kože koji bi trebalo da obavljate jednom mjesečno, kako biste uočili moguće promjene na koži odmah po njihovom pojavljivanju. Ukoliko se posumnja na melanom, potrebno je hirurški odstraniti zahvaćeni dio kože i uraditi biopsiju kojom se postavlja najpreciznija dijagnoza. Melanom je moguće izliječiti ako se otkrije i odstrani na vrijeme, dok još nije zahvatio dublje dijelove kože i proširio se na okolna tkiva i organe. Liječenje zavisi od stadijuma bolesti, starosti pacijenta i njegovog zdravstvenog stanja. Standardna terapija podrazumijeva primjenu hirurških metoda, a u uznapredovalim stadijumima koriste se i hemoterapija, imunoterapija i radioterapija.

Proljetno “zubato” sunce

Imajte u vidu da su promjene na koži najčešće uzrokovane štetnim uticajem sunčevih zraka. Iako ste možda nestrpljivo dočekali proljeće i odmah pohitali da se osunčate, morate znati da sunce može biti štetnije upravo sada, nego usred ljetne sezone. Razlog tome je što nam se čini da sunčevi zraci nisu tako jaki u ovom periodu godine, pa i ne pomišljamo da zaštitimo kožu odgovarajućim preparatima. Takođe, koža je mnogo osjetljivija nakon zimskog perioda i nepripremljena da apsorbuje čak i manju količinu ultravioletnog zračenja. Dakle, proljetno sunce nikako nije naivno i bezazleno i obavezno povedite računa o svom zdravlju.

Čak i ako samo idete u šetnju gradom u udarnom terminu (od 10 do 16 časova), namažite kremu sa slabijim zaštitnim faktorom (15F) i nosite adekvatnu garderobu koja što više pokriva, šešir, i sunčane naočale. Takođe, maksimalno izbjegavajte solarijume i vještački dobijen bronzani ten, jer su su UVA zraci mnogo štetniji jer dublje prodiru pod kožu, a samim tim češće stvaraju tumore, pa i opasni melanom. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da sunčanje u solarijumu za 75 odsto povećava šansu za dobijanje raka kože.

Kako prepoznati sumnjive promjene?

Mladeži

Zdrav mladež je ujednačene boje (svijetlobraon ili tamnobraon, čak crvenoružičast), jasnih i simetričnih ivica. Razlog za uzbunu je pojava netipične boje, ako je mladež crven, bijel i plavičast. Obratite se ljekaru zbog izrasline na koži (koja podsjeća na mladež), a koja je neujednačene boje, naročito ako je crna jedna od tih boja. Obratite pažnju na netipične mladeže na listovima i torzu, gde se kod žena najčešće pojavljuje melanom.

Fleke na šakama i stopalima

Pjege i mladeži koje imate na šakama ili stopalima nisu sami po sebi razlog za uzbunu, čak i ako su crne boje. Međutim, smeđa ili crna modrica ispod nokta placa (na ruci i nozi), koja se uvećava i širi do ivice nokta i ne povlači se i nakon dva mjeseca je svakako razlog da posjetite ljekara u najkraćem roku jer je moguće da je u pitanju poseban oblik kancera kože, koji se naziva subugvalni melanom.

 

Bore ne dekolteu

Nakon četrdesete godine života, pojava uzdužnih bora, kao posledice starenja, sasvim je normalna – i to bez obzira na veličinu grudi. Međutim, ako do pojave ovih bora dođe u dvadesetim ili tridesetim godinama života, te i do preranih bora na vratu ili licu, pokazatelji su previše izlaganja suncu, što značajno povećava rizik od kancera kože. Svakodnevna primjena preparata sa zaštitnim faktorom, kao i redovni piling i hidratacija ovog dijela tijela, može da spriječi nova oštećenja.

Akne

Čak 35 do 50 odsto žena u dvadesetim i tridesetim godinama periodično ima akne (baš kao i 26 odsto žena u četrdesetim godinama). Međutim, ukoliko imate upaljenu aknu, koja i nakon mjesec dana nikako ne prolazi, moguće je da se radi o kancerogenoj izraslini. Posebnu pažnju obratite na nos gdje se javlja trećina svih kancera kože.

Akne na tjemenu

Povremeno stvaranje kvržica koje liče na krastice ili se perutaju nisu opasne. One su uglavnom rezultat nagomilavanja izumrlih ćelija kože, ili preparata za kosu. Ako vam se to često dešava, perite kosu bistrim šamponom ili onim protiv peruti. Ali, ako primijetite da se pojavila grudvica koja se gnoji i podsjeća na aknu ili liči na mladež, a ne prolazi duže od mjesec dana i praćena je svrabom obavezno posjetite ljekara. Kanceri na tjemenu su obično smrtonosniji od kancera na drugim dijelovima tijela jer se teže uočavaju. čak i prilikom ljekarskog pregleda.

Pjege

Dvadesetak ili tridesetak sitnih pjega na obrazima, nosu ili grudima su normalna pojava sve dok su one ujednačene svijetlobraon ili tamnobraon boje sa jasnim ivicima. Međutim, pojava gusto koncentrisanih tamnijih pjega samo u jednoj oblasti, ukazuje na pretjerano izlaganje štetnim UV zracima, pa samim tim i povećan rizik od melanoma. Pažljivo pregledajte gornji dio leđa i ramena, predjela koji su najviše izloženi suncu. Žene koje su tokom života imale pet ili više opekotina od sunca izložene su dvostruko većem riziku od melanoma.

Ožiljci

Ožiljak koji je na početku crven, a vremenom blijedi, ili se ujednačava sa bojom kože je normalan i zdrav ožiljak. Crveni, ružičasti, u boji kože, kao i ožiljci iznad nivoa kože tehnički se smatraju “abnormalnim”, ali ne ugrožavaju zdravlje. Oni su rezultat različitih vrsta povreda, uključujući bušenje ušiju, opekotine, posjekotine, čak i vakcinaciju. Znak za uzbunu je pojava ožiljka sa krastama koji ne zacjeljuje. U rijetkim slučajevima, takvo tkivo može da se pretvori u kancer bazalnih ćelija.

Suhoća usana

Povremeno isušivanje, ili perutanje usana, naročito tokom zimskih mjeseci ili pojačanog vjetra normalna je pojava. Ako ovaj problem nestane nakon nekoliko dana korišćenja balzama za usta, ili neke hidratantne kreme, nema razloga za zabrinutost. Međutim, pojava suhih, buhelih fleka ili pukotina na donjoj usni, može biti tip prekancera (actinic cheilitis), kojeg uzrokuju sunčevi zraci, pušenje ili i jedno i drugo. Najčešće se ovaj prekancer pojavljuje na mjestu gdje naliježe cigareta. Osim toga, obratite pažnju na bijele “tačke” na desnima, sluzokoži obraza, donjem dijelu usne šupljine (ispod jezika), ili na jeziku, koje su zadebljale, tvrde i ne mogu lako da se uklone.

 

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara