Zdravlje

Problemi?! – Perut ili suho vlasište? Kako prepoznati razliku i riješiti problem

Napisao admin

UVJERENA si da imaš perut jer ti se tjeme ljušti? Možda je ipak problem u suhom vlasištu.
Mnogi ljudi pate zbog peruti, no kod nekih, bijele točkice javljaju se zbog suhog vlasišta, problema koji može biti i sezonski.


Foto:Arhiva

Ta se dva problema ne bi smjela jednako tretirati pa je dobro prvo provjeriti o čemu se radi, a zatim krenuti u borbu.

Koja je razlika između peruti i suhog vlasišta?

Suho vlasište najčešće se pojavljuje u ekstremnim uvjetima, što znači ljeti ili zimi, a stanje se zna protegnuti ako se pravilno ne tretira. Zbog suhog zraka, vrućeg zraka iz fena te klime, vlasište dehidrira te se zbog toga “mrvi”, odnosno kreće otpadanje suhe kože. Tu se najčešće pojavljuje i osjećaj da vlasište svrbi.

Kod peruti riječ je najčešće o masnom vlasištu čije stanje može pogoršati i nakupljanje viška proizvoda za kosu koje nismo dobro isprali. Uz pomoć peruti, vlasište se pokušava samo očistiti, no problem je svakako neugodan i potrebno ga je rješavati posebnim proizvodima.

Kako se riješiti peruti, a kako suhog vlasišta?

U oba slučaja bilo bi dobro posjetiti dermatologa koji će otkriti o čemu je točno riječ te prepisati najbolju terapiju.

Kad je suho vlasište u pitanju, potrebno je izbjegavati vrući zrak iz sušila za kosu te kosu njegovati blagim i hidratantnim proizvodima.

Ukoliko je riječ o peruti, važno je izabrati dobar šampon i biti dosljedan u korištenju. Pilinzi za tjeme također su dobra ideja jer mogu pomoći vlasištu da se riješi nakupljene masnoće i ljuskica i ponovno diše.

Odličan kućni piling za vlasište možeš napraviti i sama, uz ovaj recept.

 

 

index.hr

Komentari

komentara