Zdravlje

Na mezar umjesto na veselje – U Srebreniku obavljena dženaza 24-godišnjoj Aldini, koja je umrla dan nakon što se udala!

Napisao admin

Neopisiva bol i tuga vladaju u Previlama kod Srebrenika, gdje je u utorak klanjana dženaza Aldini Dedić-Ćasurović. Ona je umrla u nedjelju, 7. juna, samo dan nakon što se udala, tako da je Aldini obavljena dženaza treći dan nakon svadbenog veselja.


Iako je istog poslijepodneva na drugom kraju Srebrenika obavljena dženaza još jednoj mladoj osobi, tragično stradalom 29-godišnjem košarkašu Adnanu Gopi, na posljednjem ispraćaju prerano umrle 24-godišnjakinje okupilo se blizu hiljadu građana Srebrenika, ali i brojna rodbina i poznanici iz Podrinja i drugih općina.

 

Petogodišnja veza

 

Svi oni došli su da odaju počast mladoj Aldini, ali i da podijele tugu i bol s njenom neutješnom porodicom, majkom Zejnom, bratom Alemom i sestrama Sanelom i Amelom. Svi oni, u prevelikom šoku, nisu bili u stanju govoriti o tragediji koja ih je zadesila, a samo zahvaljujući medicinskoj pomoći i sedativima, na neki način uspijevali su se nositi s tragedijom koja ih je zadesila.

 

Kako saznajemo, Aldina je, nakon petogodišnje veze s Muamerom Ćasurovićem iz Živinica, u subotu zaplovila u bračnu luku. Nažalost, njihova sreća i zajednički život potrajali su veoma kratko.

 

Već u nedjelju popodne Aldina je osjetila bolove u želucu te ju je suprug do obližnjeg Doma zdravlja, odakle su je uputili u Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Uprkos brzoj intervenciji ljekara, zbog pucanja aorte umrla je u tuzlanskoj bolnici u nedjelju oko 23 sata.

 

Stradanje porodice

 

Inače, porodica Aldine Dedić porijeklom je iz Vlasenice, a u Srebrenik su se doselili u jeku rata u BiH, u ljeto 1993. godine. Nakon kraćeg boravka u izbjegličkim centrima, njena majka Zejna uspjela je napraviti kuću u Previlama kod Srebrenika i izvesti na pravi put četvero djece. Ovu hrabru ženu život nije nimalo mazio. Njen muž poginuo je u proboju iz Srebrenice, a u ratu je izgubila i oca, dva brata, bratića, djevera i veći broj članova šire familije.

 

Prerano umrla Aldina prošle godine je završila Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli, a u posljednjih nekoliko mjeseci obavljala je pripravnički staž u Općinskoj službi CZ Srebrenik. S mužem se upoznala još u studentskim danima.

 

Na mezar umjesto na veselje

 

Velika tuga vladala je i u prostorijama Općinske službe civilne zaštite u Srebreniku, gdje je Aldina obavljala volonterski staž.

 

– Bila je puna života, vesela i uvijek nasmijana, osoba koja je za kratko vrijeme unijela toliko veselja i radosti u našu službu. Teško je opisati koliko se radovala svojoj svadbi koju je pomno planirala do najsitnijih detalja. Ništa joj nije bilo teško u životu, a imala je velike planove, koji su se, zbog iznenadne bolesti, raspršili u jednom trenu. Život jednostavno nije fer. Umjesto svadbenog poklona koji smo već bile pripremile, nosimo vijenac koji ćemo položiti na njen mezar – kazale su vidno potresene Aldinine radne kolegice Dževida Ibrišimović, Melisa Džaferović i Adrijana Poljaković.

ekskluziva / avaz

Komentari

komentara