Zdravlje

Obavezno pročitajte – Pijete antibiotike? Onda ovo morate da znate!

Napisao admin

Svaki put kad ste na terapiji antibioticima važno je da pijete jogurt ili uzimate suplemente kojima ćete nadomestiti manjak zdravih bakterija u sistemu za varenje


Tablete (foto: Arhiva)

Ma koliko da su nam korisnini, jer uništavaju opasne, odnosno patogene mikroorganizme, antibiotici ubijaju i bakterije koje su našem tijelu potrebne. Na taj način, ovi lijekovi narušavaju ravnotežu crevne mikroflore, a samim tim i naše zdravlje.

Stručnjaci ukazuju na to da treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje, što se može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).

Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta. Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom delovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.

Da bi bili delotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslijeantibiotika. Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak poslijedijareje čini bržim za čak 15 odsto.

Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema, jer djeluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.

tanjug

Komentari

komentara