Zdravlje

Žuti meteoalarm – Pogledajte kad meteorolozi najavljuju prvi snijeg u BiH!

Napisao admin

BiH nije jedina zemlja kojoj prijete obilne padavine. Na oficijelnoj stranici Meteoalarma, koji vrši prognoze vremena za područje Evrope, izdat je žuti meteoalarm za teritorij Balkana. Žuti alarm je objavljen za područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.


Snijeg (Foto: Arhiva)

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto i narandžasto upozorenje za veći dio regije Balkana, što znači da bi regiju danas i sutra mogle zahvatiti obilne padavine. Prema prognozama, na području BiH očekuje se 60 do 100 litara padavina po metru kvadratnom, javlja Anadolu Agency.

BiH nije jedina zemlja kojoj prijete obilne padavine. Na oficijelnoj stranici Meteoalarma, koji vrši prognoze vremena za  područje Evrope, izdat je žuti meteoalarm za teritorij Balkana. Žuti alarm je objavljen za područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Hidromeorološki zavod Crne Gore na području cijele zemlje najavio je pljuskove i grmljavinu. Najobilnije padavine očekuju se krajem dana i u noći sa četvrtka na petak.

Republički Hidrometerološki zavod Srbije najavio je uglavnom oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima.

Hrvatski Državni meteorološki zavod najavio je oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom tokom dana, a najavljene su i obilne padavine. Crveni alarm označio je područje regije Gospić, a prema prognozama očekuje se od 60 do 100 mm padavina. Crveni alarm tj. opasno vrijeme najavljeno i za područje Splita gdje se očekuju izraženiji pljuskovi sa 50 do 80 posto vjerovatnoće grmljavine.  Najviše padavina očekuje se u drugom dijelu dana

U BiH najobilnije padavine uz jaku grmljavinu danas će pogoditi područje Mostara i Trebinja. Meteorolog Željko Majstorović u izjavi za AA je kazao kako val obilnih padavina danas stiže sa sjeverozapada.

“Padavine neće biti jednako raspoređene. Danas i sutra se očekuju velike padavine i zbog toga jeste narandžasti alarm“, kaže Majstorović te naglašava kako je već za naredni vikend najavljena stabilizacija vremena.

“I kada govorimo o sunčanim intervalima, ne možemo isključiti mogućnost kiše. Ovaj mjesec je u znaku promijenjivog vremena iako će temperature biti ugodne“, kazao je Majstorović.

Uz napomenu kako su vremenske prilike posljednjih godina neujednačene, Majstorović naglašava kako su temperature najavljene za septembar – u granicama normalne. Oscilacije vremena će i dalje biti prisutne i uslovljavaju stalnu smjenu različitih tipova vremena.

“U oktobru očekujemo nešto duže sunčanih intervala, ali isto tako ostaje promjenjivo vrijeme. U novembru će također biti padavina s tim što između 5. i 10. u mjesecu očekujemo snijeg“, kazao je meteorolog Mjstorović.

Preporučio je građanima BiH, a posebno meteoropatama, da prate kratkoročne prognoze. Temperature za naredni mjesec su, prema njegovim riječima, niže za pet stepeni od predhodnog. Prema tome, prosječna temperatura za područje centralne Bosne iznosiće oko 15 stepeni. U oktobru će prosječna temperatura spustiti na 10, a u novembru na pet stepeni Celzijusa.

Kada je riječ o nestabilnom i promijenjivom vremenu, Majstorović kaže kako klimatske promjene sve brže napreduju, a srednja temperatura je na cijeloj planeti u porastu, pa tako raste i promijenjivost vremena.

“Dvije trećine planete je pod vodom, i kad temperatura raste, dolazi do isparavanja sa okeana i mora tako da to znači veću količinu vlage, stoga mora padati kiša. Sve je veća turbulencija vremena tj. atmosfere“, kaže Majstorović te dodaje kako napredak tehnologije omogućava da kratkoročne prognoze dobro prate vremenske oscilacije.

Još uvijek je teško, tvrdi Majstorović, govoriti o zimskim temperaturama i vremenskim prilikama koje nas čekaju u tom godišnjem dobu.

“Dugoročna prognoza ne može predvidjeti zimu, ali ono što se može sigurno reći jeste da su vremenske oscilacije sve veće. Možemo očekivati, nažalost, i narednih godina slično vrijeme, biće nepogoda poput onih koje su bile u maju. Čitavo društvo mora tome da se prilagodi, počevši od monitoringa pa do organizacija na terenu. Svi moramo biti uvezani i reagovati na vrijeme“, zaključuje Majstorović.

anadolija

Komentari

komentara