Zdravlje

Strašno! – Kad pročitate ovo, nećete ponovo jesti hljeb!

Napisao admin

Umijete li da umijesite pravi domaći hljeb? Ako je odgovor negativan, možda je stigao pravi trenutak da naučite. Zašto vam to pričamo, biće vam jasnije kad budete saznali kakve sve hemikalije vrebaju u kupovnom hljebu.


Hljeb (Foto: Arhiva)

Vjerovali ili ne, tek svaki treći hljeb iz pekare ili samoposluge u sebi nema nimalo pesticida ili nekakvih drugih štetnih materija! A što je najgore, prije samo desetak godina, hljebovi su bili barem duplo kvalitetniji nego danas.

Najnovija britanska studija pokazala je da 63 odsto uzoraka ove osnovne životne namirnice sadrži barem jedan pesticid, dok u 17 odsto hljebova ima dvije i više hemikalija. U odnosu na 2000. godinu, vrijednosti otrova su se udvostručile!

Što je najgore, ovi rezultati važe čak i za proizvode koji su obilježeni etiketom “organsko”. Stručnjaci smatraju da je do kontaminacije pesticidima došlo prenosom otrova sa okolnih njiva koje ne poštuju proceduru organskog uzgoja žitarica, ali postoji mogućnost i da do prenosa toksina pređe prilikom skladištenja žitarica, brašna ili samog miješenja hljeba.

Ranijim istraživanjima utvrđeno je da čak i veoma male doze pesticida, ako se u organizam unose redovno, mogu da naprave neslućenu štetu našem zdravlju.

– S obzirom na trenutnu situaciju, zdrav razum nalaže da se izbjegava konzumacija kupovnog hljeba ili njegova potrošnja ograniči koliko god je to moguće. Mi smatramo da bi potrošači trebalo da budu upoznatim sa novim saznanjima, kako bi sami mogli da naprave izbor da li će ovu namirnicu konzumirati ili ne – poručila je grupa akademika s Oksford univerziteta.

Ipak, pekarska udruženja smatraju da je u pitanju prenaduvana priča onih kojima je u interesu da se poveća promet organskih proizvoda, koji su po pravilu više puta skuplji od onih koji su tretirani pesticidima.

Sve u svemu, šta je od svega toga istina, odnosno da li je hljeb napravljen od neorganskih žitarica bezbjedan, ostaje na nama svima da procenimo sami. U međuvremeno, ne bi bilo loše da od svoje mame ili bake naučite porodičnu tajnu miješenja hljeba, čisto zlu ne trebalo!

cafe.ba

Komentari

komentara