Zdravlje

Konzumirate li ih? – Ovo su supernamirnice koje pomažu u borbi protiv raka, lošeg kolesterola, srčanih oboljenja…

Napisao admin

Priroda nam je ponudila supernamirnice koje nam mogu pomoći u borbi s nekim zdravstvenim problemima i oboljenjima.


Povrće (Foto: Arhiva)

Bitno je birati što jedemo, posebice ako imamo neke zdravstvene probleme.

Priroda nam je ponudila supernamirnice koje nam mogu pomoći u borbi s rakom, visokim kolesterolom, srčanim oboljenjima… Doznajte o kojim je namirnicama riječ…

1 Kivi
Kiwi

Ti mali “paketići” zdravlja imaju visoku razinu vitamina C. Bogati su kalijem, a sadrže i više vlakana nego jabuke i banane. Zbog fitonutrijenata koje sadrže, dobar su izbor za osobe koje pate od srčanih oboljenja, raka ili bolesti dišnih putova. Pomažu i u snižavanju lošeg kolesterola i krvnog tlaka. Jedite kivi čim ga narežete jer sadrži enzime koji gube određena svojstva na zraku. Preporuka je pojesti jedan do dva kivija dnevno.

2 Grah
Mrkva

Osim vlaknima, grah obiluje vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima. Ima niski glikemijski indeks što pomaže u reguliranju razine šećera u krvi i proizvodnji inzulina. Grah sadrži visoke količine antioksidansa, a obiluje i kalijem, magnezijem, vitaminima B1, B2 i vitaminom K. Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se jesti najmanje dvije porcije graha na tjedan.

3 Špinat
Mrkva

Špinat je bogat izvor vlakana, vitamina A i C, folne kiseline. Špinat je odličan izbor kada vas muči zatvor. Čuva oči i zdravlje probavnog trakta te štiti od bolesti srca, prostate i raka dojke. Preporuka je jesti najmanje 400 grama špinata jednom u dva tjedana.

4 Mrkva
Mrkva

Mrkva je bogata antioksidansima i pomaže u održavanju krvnog tlaka u granicama normale. Poznato je da smanjuje rizik od bolesti oka i nastanka raka dojke u postmenopauzi. Trebalo bi pojesti jednu mrkvu na dan.

vecernji.hr

Komentari

komentara