Zdravlje

Par savjeta – Kako da se riješite loših navika?!

Napisao admin

Loše navike koje ste stekli ne planiraju da popuste lako. Međutim, da biste konačno ovladali sobom primjenite par jednostavnih savjeta koji će sigurno upaliti.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Eliminišite osjećaj nelagode i srama vezan za nešto čega želite da se riješite u emocionalnom smislu. Ako je tajno i skriveno, teže ćete ga se riješiti. Zato razgovarajte sa drugaricom ili bilo kim u koga imate povjerenja i oslobodite se emtotivnog tereta.

Identifikujte na koji vam način loša navika škodi i zašto ste je uopšte razvili. Počev od zavisti od slatkiša do potrebe za stalnom svađom. Da li vam potreba za čokoladom govori da ćete jedino tako zaboraviti na loš dan i osjetiti sreću? Identifikujte razliku između trenutka kad zaista imate potrebu za slatkim i onoga kad vam nedostaje osećaj zadovoljstva i sreće pa pokušavate da ga izazovete hranom.

Dajte navikama ime i stavite ih na mesto koje zaslužuju. Ako ste svjesni da se ponekad ponašate neprijatno prema ljudima, nazovite tu stranu svoje ličnosti Gospođa K. Tako ćete moći da se distancirate od tog dijela svog karaktera i objektivnije ga sagledati. Okej, gospođa K. pravi frku bez razloga, ali neću joj dopustiti, recite sebi to umjesto da se branite.

Smislite kaznu za svako skretanje s puta i povratak lošoj navici. Ako ste sinoć zgriješili i pojeli pola kutije keksa, uvedite zabranu slatkiša do kraja mjeseca. Pokušajte, sigurno ćete uspjeti!

cure.ba

Komentari

komentara