Zdravlje

Odbacite ih – Loše navike koje štete snu

Napisao admin

U posljednje vrijeme se budite umorni? Ako je vaš san nekvalitetan, možda ste i sami krivi za to. Loše navike štete snu, a ako ne spavate dobro, osim što ćete biti iscrpljeni, neispavanost će se negativno odraziti i na vaš izgled. Otkrivamo vam navike koje biste trebali odbaciti kako biste spavali bolje, čvršće u duže.


Spavanje (Foto: Cure.ba)

Nikada ne odlazite u krevet u isto vrijeme – Ustaljena rutina je važna jer je vaše tijelo prepoznaje. Ako na spavanje nikada ne odlazite u isto vrijeme, vaše tijelo i mozak će biti zbunjeni.

Čitanje – Mnogi ljudi čitaju u krevetu. No, ova navika je veoma loša, jer će se vaše tijelo naviknuti na rutinu i nećete moći zaspati dok ne pročitate barem jedno poglavlje. Ako volite čitati prije spavanja, onda to radite za radnim stolom ili na kauču u dnevnom boravku, nikako o krevetu.

Facebook – Svjetlost monitora stimuliše mozak, pa ćete teško prestati razmišljati čak i kada ugasite računar. Izbjegavajte rad za računarom prije odlaska u krevet. Prije spavanja važno se opustiti, a to vam neće poći za rukom ako sjedite uz računar.

Neudoban krevet – Za dobar dušek potrebno je izdvojiti mnogo novca. Ali, i pristojan dušek obezbijedit će vam dobar san. Posebnu pažnju obratite i na odabir jastuka. Ako volite spavati na leđima ili stomaku odaberite mekši jastuk. No, ako volite spavati na boku, najbolji izbor je tvrđi jastuk.

Svjetlost elektronskih aparata – Svjetlost sa elektronskih aparata, poput odsjaja jarko crvenih digitalnih brojeva sa digitalnog sata, može vam odvlačiti pažnju. Stoga, ugasite sve izvore svjetlosti kako biste što lakše i brže utonuli u san.

Ostajete u krevetu i kad ne možete zaspati – Kada ne možete zaspati duže od 30 minuta, nemojte ostajati u krevetu. Ustanite i čitajte knjigu ili gledajte televiziju. Aktivnost koja zahtijeva marginalnu moždanu aktivnost sigurno će vas uspavati.

Vježbanje – Tri sata prije spavanja ne biste trebali vježbati. Intenzivna fizička aktivnost povećat će temperaturu tijela i povećati nivo energije što će u konačnici prekinuti mirni proces koji vas uvodi u san.

cure.ba

Komentari

komentara