Zdravlje

Opasno za poplavljena područja – U vodi bakterija koja napada mozak!

Napisao admin

Tokom redovne analize vode za piće u Sivcu, pronađena je opasna bakterija Pseudomonas aeruginosa, koja izaziva upale organa, najčešće pluća i mozga. Prema uputstvu koje je izdala pokrajinska sanitarna inspekcija, mještanima se do daljeg strogo zabranjuje konzumiranje vode iz slavine, koja trenutno nije za piće, ali ni za pripremu hrane i kupanje.


Naučnik (Foto: Arhiva)

Redovna analiza vode u tom selu kulske opštine obavlja se svakih 15 dana, a rezultati koji su stigli u utorak pokazali su da je u pojedinim uzorcima sivačke česmovače pronađena čak trostruko veća koncentracija zloglasne bakterije.

– Dozvoljena koncentracija je do 10 miligrama po litru, a u nekim uzorcima je prelazila 30 miligrama – saznajemo u kriznom štabu opštine Kula, koji je juče putem seoskog razglasa i sredstava informisanja upozorio mještane na opasnost. U kriznom štabu zasad ne znaju tačan uzrok pojave bakterije.

– Na jednom od seoskih bunara došlo je do miješanja pijaće sa podzemnim vodama. To bi mogao biti uzrok, ali nije isključeno i da su bakteriju donijele obilne padavine prethodnih dana. U svakom slučaju, trenutno Sivčani ne treba da koriste vodu iz slavine do daljeg – rekao je zamjenik predsjednika opštine Velibor Milojičić.

Vijest da voda iz slavine nije bezbijedna čak ni za kupanje unijela je strah među mještane Sivca, koji najviše strahuju da je voda bila zaražena i prethodnih dana, kada su je konzumirali kao bezbjednu. Iz lokalne samouprave u Kuli najavili su da je za Sivčane obezbjeđena prva cisterna od 8.000 litara pijaće vode, a ovaj način vodosnabdevanja nastaviće se sve dok nadležna inspekcija ne utvrdi da je voda iz seoskih bunara ispravna. Naredni rezultati analize očekuju se u ponedeljak.

Inače, bakterija Pseudomonas aeruginosa, koja je početkom aprila pronađena i u pijaćoj vodi u Odžacima, smatra se najopasnijim uzročnikom infekcija putem pijaće vode. Ova bakterija u spoljnom dodiru može prouzrokovati gnojne infekcije, upale kože, očiju i srednjeg uha, a unošenjem zaražene vode u organizam može doći do meningitisa, upale pluća, crijeva ili urinarnog trakta.

U slučaju infekcije, terapija je dugotrajna i teška, pa jedan od najcjenjenijih evropskih insistuta za epidemiološke bolesti, Institut „Robert Koch“ u Berlinu, smatra i najmanju koncentraciju ove bakterije u pijaćoj vodi opasnom po zdravlje. Ono naravno što vrijedi za pogođena područja poplavama u Srbiji, vrijedi i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, s tim što se u našoj zemlji još niko zvanično nije oglasio s ovakvim saopštenjem. Za svaki slučaj – budimo oprezni!

aura.ba

Komentari

komentara