Zdravlje

Nevjerojatno – Kada ste zadnji put promijenili jastuk i posteljinu? Ovo morate znati!

Napisao admin

Pokazalo se da čovjek u prosjeku koristi svoje jastuke godinu dana duže nego što je preporučeno, a poplun dvije godine duže.


Krevet (Foto: Arhiva)

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da milijuni Braitanaca ne mijanju dovoljno često svoju posteljinu i jastuke te stoga riskiraju mnoga oboljenja.

Pokazalo se da čovjek u prosjeku koristi svoje jastuke godinu dana duže nego što je preporučeno, a poplun dvije godine duže. U anketi tvrtke Ergoflex sudjelovalo je 2200 muškaraca i žena starijih od 18 godina, a čak 82 posto ispitanih ne zna koliko često moraju zamijeniti svoje jastuke i posteljinu.

Jastuke bismo trebali zamijeniti novima svake dvije godine, a poplun nakon pet godina. Madrac bi trebalo zamijeniti svakih sedam godina ukoliko ne koristite visokokvalitetne zaštitne navlake. Ispitanici su u prosjeku svoje jastuke koristili 3,2 godine, a pokrivač 7,6 godina, piše Daily Mail.

Kao rezultat toga, te osobe mogu imati probleme tijekom spavanja i osjećati bolove u vratu i leđima, a i grinje su dodatni razlog da ne štedimo na novoj posteljini. Samo 57 posto osoba zamijenilo je krevet novim kada je za to bilo vrijeme.

Zabrinjavajuće je da većina posteljinu kupuje kada je pronađe na sniženju, a ne prema stvarnoj potrebi, navode istraživači.

vecernji.hr

Komentari

komentara