Zdravlje

Metoda liječenja – ZuSanLi Tačka dugovječnosti ili tačka od stotinu bolesti na vašem tijelu (FOTO)

Napisao admin

Jedna japanska legenda kaze da je u davna vremena ziveo jedan sretan covjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o tacki dugovjecnosti ili tacke od stotine bolesti. Slijedeci zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tacku i dozivio je radjanje i smrt nekoliko imperatora.


ZuSanLi Tačka (Foto: Uspesnazena)

Masiranje tacaka je jedna od najstarijih metoda lecenja na Istoku, koja broji vec nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tacaka i 12 glavnih meridijana, sto podseca na kolicinu dana i meseci u godini. Delovanje takve masaze (akupresure, pritiskom prstiju na odredjene tacke), zasnovano je na ucenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa odredjenim organima. U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masazu moze se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa, piše Uspesnazena.com

Aktiviranje tacke Zu San Li daje trajni podmladjujuci i isceljujuci efekat, sprecava starenje. U Kini je ova tacka poznata kao – „tacka dugovecnosti“, u Japanu – „tacka od stotinu bolesti“.

Gde se nalazi ta carobna tacka (Zu San Li) na nasem telu?

Tacka dugovecnosti se nalazi ispod casice kolena. Da bi ste je pronasli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tacka se nalazi izmedju zavrsetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja izmedju kostiju.

Mozete je pronaci i na drugi nacin.

Morate sesti na pod, pritisnuti cvrsto stopala ka podu i povuci ih prema sebi, nepodizuci pete od poda. Primeticete da ispod kolena stvorilo se uzvisenje. Pronadjite najvisu tacku ovog uzvisenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tacka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tacka – Zu San Li.

Za sta je odgovorna ova tacka na nasem telu i zasto je japanci nazivaju – tackom od stotine bolesti?

Tacka Zu San Li je:

– kontrolise rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela

– kontrolise rad kicmene mozdine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrezne zlezde.

Uz pomoc masaze tacke Zu San Li moze da se poveca aktivnost nadbubreznih zlezda, najmocnijih zlezda koji imaju ulogu glavnog cuvara zdravlja coveka. One luce u krv adrenalin, hidrokortizon i druge vazne hormone.

Ako svakodnevno masirate „tacku dugovecnosti“ , moguce je normalizovati rad nadbubreznih zlezda, koje obavljaju sledece funkcije u organizmu:

    – normalizacija krvnog pritiska
    – normalizacija glukoze, insulina
    – suzbijanje upalnih procesa u organizmu
    – regulacija imune funkcije coveka

Takodje, masiranjem tacke Zu San Li, mozete:

    – poboljsati varenje
    – leciti bolesti gastrointestinalnog trakta
    – tretirati posledice mozdanog udara

    Masaza ove tacke pomocice vam da steknete samopouzdanje, prevazidjete stres i napetost, pronacice unutrasnju stabilnost.

    Masirajuci ovu tacku mozete izleciti mnoge bolesti, ukljucujuci impotenciju, stucanje, zatvor, gastritis, nemogucnost zadrzavanja urina.

    U velioj meri povecava imunitet, covek postaje zdrav i sposoban za zivot.

Kako mozete uticati na „tacku dugovecnosti“

zusanli tacka od stotine bolestiMasirati tacku Zu San Li je bolje u jutarnjim casovima, pre rucka. 9 puta kruznim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenicno (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Pre pocetka masaze zauzmite udoban, opustajuci polozaj (sedeci). Umirite disanje i skoncentrisite se na svoje osecaje. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da pocinjete proces ozdravljenja. Takva masaza ima stimulativno dejstvo.

Masirati tacku mozete prstima ili zrnom bilo koje zitarice (heljde, ovasa, pirinca itd)

A mozete i zalepiti na ovu tacku isecen na pola cen belog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koza ne pocrveni)

Svakodnevna masaza tacke Zu San Li u vecernjim casovima pogodna je za gubitak tezine – 400-500 grama nedeljno. Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi ste izazvali nesanicu.

Tacku Zu San Li mozete masirati svakodnevno, ali najbolji ucinak postize se za vreme mladog meseca.

– Osam dana posle nastanka mladog meseca, obavezno masirajte ovu tacku ujutru, naimenicno na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vreme masaze za jacanje imuniteta, poboljsanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

– Pre rucka, naizmenicno na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljsanje opsteg tonusa, pamcenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Posle rucka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdrazljivosti, kod glavobolja i poremecaja sna.

Uvece, u suprotnom smeru kazaljka na satu, naizmenicno na svakoj nozi, za povecanje metabolizma i smanjenje telesne tezine.

uspesnazena.com

Komentari

komentara