Zdravlje

Studija: Simptomi dugog covida mogu trajati do devet mjeseci

Napisao H. H.

Kod pojedinih osoba simptomi covida-19 mogu trajati i nekoliko mjeseci, a to se naziva dugi covid.

Rezultati nove studije objavljene u časopisu JAMA Network Open pokazali su da dugi covid u nekim slučajevima može potrajati i do devet mjeseci. Istraživači sa Sveučilišta Washington u Seattleu anketirali su 177 osoba oboljelih od covida-19, među kojima je njih 11 bilo bez simptoma. Njih 150 nije bilo hospitalizirano i imalo je blagi oblik bolesti, a 16 osoba imalo je umjereni ili teški oblik zbog čega su bili hospitalizirani.prenosi “N1”.

Rezultate studije komentirao je i Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

“Oko 30% ispitanika prijavilo je trajne simptome čak devet mjeseci nakon bolesti, a trajne simptome prijavila je jedna trećina bolesnika koji su imali blagi oblik bolesti”, kazao je Fauci.

Prema studiji, trajni umor i gubitak osjeta ili mirisa bili su najčešće prijavljeni simptomi. Uz to, 13% pacijenata prijavilo je neke druge simptome, poput moždane magle, a nešto manje od 8% ispitanika prijavilo je negativne utjecaje na najmanje jednu aktivnost u svakodnevnom životu, a najčešći su u pitanju kućanski poslovi.

Kao ograničenja studije istraživači navode veličinu uzorka i jedno mjesto ispitivanja.

“Naše istraživanje pokazuje da se zdravstvene posljedice covida-19 mogu potrajati duže i kod bolesnika koji su imali blagu bolesti. No, bit će potrebna opsežna dugoročna istraga kako bi se u potpunosti razumio utjecaj ovog evoluirajućeg virusnog patogena”, naveli su istraživači.

Komentari

komentara