Zdravlje

Krvni ugrušak! Ovo su neki od neočekivanih simptoma ozbiljnog problema, reagujte na vrijeme

Napisao H. H.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazati na to da krvni ugrušak pravi problem. Ukoliko osjetite neki od njih i ukoliko je osjećaj učestao, bilo bi dobro da se konsultujete sa ljekrom.

Kratak dah

Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

Učestalo kašljanje

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

Bol u grudima

Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Bol u prsima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

Jako crvenilo na nozi

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Takođe, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

Bol u ruci ili nozi

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnosticiranje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zamijeniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge prema gore.

Oteklina

Ako ste odjednom primijetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.

Crvene mrlje na koži

Jeste li primijetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osjećate li toplinu kad ih dodirete? To su upozoravajući znakovi i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

Povraćanje

Povraćanje može biti znak da ima krvni ugrušak u trbuhu. Ovo se stanje naziva mesenterijska ishemija, i obično je povezana s teškom boli u području abdomena. Ako crijeva ne dobivaju dovoljno krvi, takođe možete osjetiti mučninu i čak imati krv u stolici.

Potpuno ili djelimično sljiepilo

Gubitak vida smatra se hitnim slučajem, pogotovo ako imate takve dodatne simptome kao vrtoglavicu i probleme s održavanjem ravnoteže. Ako primjietite neki od ovih znakova, posavjetujte se s ljekarom što je prije, prenosi “Srbija Danas“.

Komentari

komentara