Zdravlje

Dva znaka da je korona ušla u pluća: Dobro obratite pažnju, temperatura nije među njima

Napisao H. H.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije čak 80 posto slučajeva oboljelih od korona virusa su laboratorijski potvrđeni kao laki ili srednje teški, 14 posto kao teški i 6 posto kao kritični.

Budući da se prvi simptomi korona virusa javljaju u periodu od 2. do 14. dana od zaražavanja, važno je sve vrijeme pratiti tijelo ukoliko dođe do pojave kašlja ili otežanog daha.

Zašto Covid-19 izaziva upalu pluća?

Upravo su ta dva simptoma znak da je SARS-CoV-2 prešao na pluća gdje je dalje nastavio inficira ćelije, koje potom umiru i otpadaju, zbog čega otežavaju organizmu da održe pluća čistim. Zapaljenje pravi oštećenje plućnog tkiva, te dodatno zapaljenje, pa se ovaj začarani krug ne zaustavlja dokle god ima zdravog tkiva koje virus može da uništi.

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Koji su simptomi upale pluća?

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno prije nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vrijeme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg. Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko sedmica. Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća, piše “Telegraf“.

Asimptomatske upale pluća sve češće u Srbiji

Pulmolog dr Mirjana Danilović ističe da po pojavi prvih simptoma upale pluća pacijenti obavezno urade skener, a ne rendgen pluća.

– Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osjećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promjene provjerimo skenerom, a ne snimkom pluća – ističe.

Koliko traje oporavak od upale pluća?

Pacijenti koji se oporave u prosjeku bivaju otpušteni iz bolnice nakon dvije i po sedmice. Kod najkritičnijih slučajeva, oporavak može da potraje i više mjeseci. Sve dok je bolesnik u periodu oporavka može da bude zarazan. Ovi ljudi bi trebalo da se konsultuju sa svojim ljekarima i epidemiolozima da bi utvrdili da li i dalje predstavljaju rizik po druge.

Komentari

komentara