Zdravlje

Otkrijte kamenac dok ne ošteti bubreg

Napisao H. H.

Veći komadi mogu blokirati put urina, dok su bolovi, prema pojedinim istraživanjima, jači od porođajnih

Bubrežni kamenac izbacuje se putem urina, ali ponekad se javlja i na mjestima iz kojih je izbacivanje vrlo teško. Veći komadi mogu blokirati put urina, dok su bolovi, prema pojedinim istraživanjima, jači od porođajnih. Ipak, postoje slučajevi stvaranja bubrežnog kamenca koji ne izazivaju tipične smetnje, već skrivene simptome, sve dok ne dođe do infekcije ili ometanja funkcije bubrega, prenosi “Avaz“.

Krvarenje

Kamen stvara oštećenja na tkivu koje ga okružuje, pa je krvarenje neminovna pojava. Nekada je potpuno očigledno, ali najčešće se otkriva tek analizom urina. Mokraća može biti potpuno crvena ili tamnosmeđe boje.

Temperatura

Jedan od simptoma bubrežnog kamenca je temperatura. To se često dešava kada je u njegovoj blizini nastala infekcija ili kada kamen blokira put mokraće. Kada antibiotici nisu od velike pomoći, pristupa se ultrazvučnoj metodi razbijanja kamena.

Bol u kukovima

Može da se osjeća u leđima, u kukovima ili preponama. Bubrežni kamenac kod muškaraca izaziva bolove u testisima ili na vrhu spolnog organa. Bol se javlja u naletima, traje oko minutu, a zatim dolazi do smirivanja.

Osjećaj peckanja

Ako osjećate nelagodu pri mokrenju, to može biti jedan od simptoma bubrežnog kamenca. Bol se najčešće osjeća kada kamen nađe u mokraćnom kanalu i krene ka bešici. Ponekad je bol simptom infekcije mokraćnih puteva, ali svakako bi trebalo provjeriti bubrege.

Često mokrenje

Kamen iritira zidove bešike koja se, usljed nadražaja grči, zbog čega se javlja potreba za mokrenjem. Simptom se pojavljuje u zavisnosti od mjesta gdje se kamen nalazi. Ako se kamen formirao u blizini bešike, osoba će imati stalnu potrebu za odlaskom u toalet.

Komentari

komentara