Zdravlje

Objavljeni novi dokazi, konačno su stigle ohrabrujuće vijesti iz Italije

Napisao A. K.

Italija je dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koje su počele primjenjivati i druge države, s velikim ekonomskim gubicima.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dvije sedmice zabrana i zatvaranja donijeli ploda. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, ali vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko sedmica ili mjeseci.

Italijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

Ipak, broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam posto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. februara zabilježila prvi smrtni slučaj.

„Mjere koje smo poduzeli prije dvije sedmice počinju imati utjecaja“, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije no što su objavljeni podaci za utorak.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih, piše Bhdijaspora.net

Pokaže li se to tačnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Evrope i u Sjedinjenim Državama.

Naučnici vjeruju kako države poput Španije i Francuske prate italijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica.

Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

 

Komentari

komentara