Zdravlje

Ko pere ruke nakon korištenja WC-a: Bosanci na samom vrhu, Italijani se ne mogu pohvaliti

Napisao H. H.

Čini se da se te higijenske navike ne pridržavaju bas svi Evropljani.

Zbog epidemije koronavirusa Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da je jednostavan čin pranja ruku – posebno nakon svakog posjeta toaletu, prije jela ili dodirivanja lica – najvažniji faktor u borbi protiv širenja bolesti, piše “Klix“.

Suvišno je naglašavati da bi svako trebao oprati ruke nakon korištenja WC-a, a u prilog tome idu i historijske činjenice koje govore da je samo uvođenje čiste vode i usvajanje zdrave navike korištenja iste iskorijenilo brojne bolesti u savremenom svijetu, poput tifusa.

No, čini se da se te higijenske navike ne pridržavaju bas svi Evropljani. Studija Gallup Internationala iz 2015. godine, suprotno očekivanjima, pokazala je kako se ruke manje peru u razvijenijim sredinama.

Higijena – Screenshot

Prema ovom istraživanju za higijenu najviše mare građani Bosne i Hercegovine, gdje čak 96 posto pojedinaca nakon obavljanja nužde pere ruke toplom vodom i sapunom – što je u suštini i najispravniji način. U društvu onih koji drže do higijene su i Moldavci, Portugalci i Turci.

No, veliki broj Evropljana ne opere ruke automatski nakon posjete WC-u. Najgora situacija je u Italiji, Španiji, Holandiji, Rusiji i Francuskoj.

Komentari

komentara