Zdravlje

RAK PLUĆA: Ovaj simptom svi morate znati, NIJE KAŠALJ, AKO GA UOČITE ODMAH DOKTORU!

Napisao H. H.

Osnovni preduvjet za izlječenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadiju.

Osnovni preduvjet za izlječenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadiju. Isto vrijedi i za rak pluća, a ako primijetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite doktoru.

Depresija i česte promjene raspoloženjaNaučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promjenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost,manjak energije pa i napad panike,letargija česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat,prenosi Novi.

Često obolijevanje

Ako ste često bolesni,imate gripu ili bronhitis, prehlade, razlog može biti izrazito oslabljen imunitet

Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji,ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vrijeme, obratite se doktoru.

Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine

Ako konstantno mršavite i hrana vam nije ukusna nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promjena.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca

Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.

Umor je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća.Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete.

Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate razlog obratite se ljekaru.

Bolni i zadebljani prsti

Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.

Kratkoća daha

Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima,ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.

Slabost u mišićima

Neprestan osjećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite liječniku.

Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol

Čak kod 1 od 4 osobe bol u prsima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena.

Nije mogao da ustane iz kreveta od bolova: Oporavio kosti i zglobove za 10 dana SAMO JEDNOM NAMIRNICOM!

Plućna embolija je poremećaj koji nastaj nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.
Najčešći tip plućnog ugruška je tromb koji je obično potekao iz vene u nozi ili zdjelici. Ugrušci se proširuju u oba plućna krila u 65% slučajeva, u desno plućno krilo u 25%, te u lijevo plućno krilo u 10% slučajeva. Većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim pulmonarnim arterijama.

Simptomi plućne embolije mogu uvelike varirati, ovisno o tome koliko su ugrušci zahvatili pluća.

Najčešći simptomi uključuju:

Kratkoću daha
Bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar)
Kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak

Bol i/ili oteklina u nogama
Pretjerano znojenje
Nepravilan rad srca
Vrtoglavica

U slučajevima plućne hipertenzije i akutnog plućnog srca pomažu lijekovi koji djeluju na širenje plućnih krvnih žila i kardiotonici za srce. Za smanjenje krvnog tlaka, daje se norepinefrin. Daje se i trombolitička terapija intravenski, jer ubrzava “razbijanje” ugruška i preporučuje se u bolesnika s masivnom embolijom i sistemskom hipotenzijom. U određenim slučajevima provodi se hirurško rješavanje ugruška.

Komentari

komentara