Zdravlje

Zašto je dobra jedna kašičica meda dnevno

Napisao H. H.

Uz med ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa.

Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će vam šta sve može učiniti za vaše tijelo.

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom svijeta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida koji ublažavaju neravnotežu radikala, toksina i antioksidanta, a koja vodi oštećenju tkiva.

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Među najstarije, a isprobane metode koje uspavljuju je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja.

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećete jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povišenje glukoze u krvi te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Antibakterijska svojstva meda štite naše tijelo čak i od ešerihije koli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru.

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i djeluje, nauka vam to ni ne treba potvrditi, piše “Avaz“.

Komentari

komentara