Zdravlje

Zdrav učinak – Sok od brusnice – napitak pun zdravlja!

Napisao admin

Brusnica je vrsta ljekovite biljke i izrazito je važna za ljudsko zdravlje. Djeluje kao prirodni antibiotik, a uspješno sprječava infekcije cijelog našeg organizma, najviše urinarnog i probavnog trakta.


Brusnica (foto: cure.ba)

Brusnica se može stavljati u voćne džemove, kompote, pekmeze i slastice. Sve se više jede sušena. Pomaže probavi i zasićuje zbog čega nećete biti toliko željni nezdrave i slatke hrane.
zdrave namirnice

Ukoliko ne volite jesti sušeno voće, za vas je idealno rješenje sok od brusnice. Voćni sokovi od brusnice lako su probavljivi, zdravi, odličan su izvor vitamina, kao i minerala.

Plodovi brusnice sadrže veliku količinu vitamina A i C koji su značajni za pravilan rast te razvoj. Oni uspješno obnavljaju kožu od raznih ozljeda, upala te sličnih promjena na koži izazvanih vanjskim ili unutarnjim utjecajima. Imaju važnu ulogu za pravilan rad metabolizma i živčanog sustava.

Njihovim nedostatkom javljaju se problemi sa infekcijama u organizmu, suhom i osjetljivom kožom, ispadanjem i suhoćom kose, lošim tenom te oslabljenim imunitetom. Kad imunitet naglo oslabi, naše je tijelo podložnije prehladama i gripama jer nije dovoljno otporno, odnosno snažno da se bori protiv bakterija i virusa koji nam prijete.

Brojni antioksidansi koje sadrži brusnica imaju antibakterijski učinak na organizam pa iz tijela izlučuju štetne tvari dobivene iz hrane koju svakodnevno konzumiramo, a nije zdrava. Također odlično djeluju protiv pojave raznih bolesti poput dijabetesa, karcinoma i srčanih bolesti.

Energetska vrijednost iz brusnice pomaže kod problema sa bubrezima, olakšava mokrenje i izlučivanje tekućine te tako sprječava bolesti urinarnog trakta. Čisti mokraćni kanal i smanjuje rizik upale.

Za sok od brusnica je vrlo važno da bude svježe pripremljen, a nikako ne konzerviran. Kod konzerviranja, u sok se stavljaju umjetne tvari kako se ne bi odmah pokvario. Te tvari umanjuju zdrav učinak samih brusnica iz sokova. Kad sami kod kuće pripremate sok od brusnice, nemojte ga šećeriti.

savjetnica.com

Komentari

komentara