Zdravlje

Ruski lijek protiv lošeg holesterola i srčanih oboljenja: Biljni eliksir koji obnavlja zdravlje

Napisao H. H.

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi divlji kupus (lat. Brassica oleracea) i med lipe. Zašto kupus?

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebno u ukiseljenom obliku. No, znate li da je on i vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina kao i minerali magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum, piše “Espreso“.

Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, koji kod nas pogrešno nazivaju keljem. Za najdjelotvorniji važi crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih jedinjenja antocijanina. Kupus je najbolje jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite neprskani domaći ili organski uzgojeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti. Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te je jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teškoće, slabosti i slabe koncentracije. Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i žuči. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume. Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.

Ljekovito djelovanje kupusa:

djeluje preventivno protiv raka
potpomaže mršavljenje
poboljšava probavu
ima antiupalna svojstva
liječi čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu
jača imunitet
čisti organizam
ublažava depresiju i teškoću
poboljšava koncentraciju
pomaže kod bolesti disajnih puteva
Zašto lipov med?

Lipov med se dobija od cvijeta stabla lipe. S obzirom da lipov med podstiče znojenje, korištenje tog meda preporuča se kod prehlada i gripa, i naravno za eliminaciju toksina iz tijela. Lipov med se preporučuje kod smetnji i upala disajnih i probavnih organa. Lipov med pospješuje metabolizam, a po ukusu podsjeća na čaj od lipe. Ovaj med pojačava rad srca i cirkulaciju.

Zašto šampinjoni?

Šampinjoni su po sadržaju proteina jedne od najbogatijih vrsta gljiva. Od ugljenih hidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske materije, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti skrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe oboljele od dijabetesa. Od vitamina, šampinjoni su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).

Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od mineralnih materija značajne su količine kalijuma. Uz plodove mora, najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje.

Zatvoreni šampinjoni koji su potrebni u receptu su najmlađa vrsta šampinjona, mliječno bijele boje, a beru se u vrlo ranom stadijumu razvoja. Ukus im nije toliko izražajan pošto nije bilo dovoljno vremena da sazru, a koriste se sami ili u kombinaciji u kojima njihovo hrskavo tkivo izvrsno dolazi do izražaja. Šampinjoni sa zatvorenim klobukom izgledom se jedva mogu razlikovati od onih s nerazvijenim klobukom, ali je njihov ukus izražajniji.

Biljni eliksir dr Irine Filipove – recept:

Uzmite 5 šampinjona. Treba da budu skroz svježi, najbolje je da su ubrani prije manje od 24 sata. Takođe treba da budu s potpuno zatvorenim šeširićima. Operite ih i prelijte kipućom vodom. Obrišite ih salvetom i iscijedite kako dobili bistar sok. Poslužite se sokovnikom. Takođe uzmite mladi kupus (zelje) i iscijedite iz njega sok, dok ne dobijete 1 kašiku soka. Pomiješajte sok od šampinjona i sok od zelja i dodajte jednu kašiku prirodnog lipovog meda. Ovo je količina lijeka za tri dana. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.

Konzumiranje:

Svako jutro na prazan želudac pojedite po trećinu ove smjese (manje od pola kašike). Lijek ne treba da dajete djeci mlađoj od 7 godina.

Komentar dr Filipove:

Ovaj lijek ima trostruko djelovanje. Koristi se za liječenje bolesti srca, odnosno Angine pektoris. Snižava loš holesterol. Djeluje kao zaštita od raka. Ako duže vreijme uzimate ovaj lijek neće vam prijetiti opasnost od onkoloških oboljenja, smatra dr Filipova.

Komentari

komentara