Zdravlje

Žuljevi na peti signaliziraju hemoroide, a ako su ispod palca mogući problemi s ušima, grlom i nosom

Napisao H. H.

Zagledajte se u svoja stopala jer njihovo stanje može da vam kaže nešto o radu organizma. U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini smatra se da su na stopalima smještene refleksne zone koje su direktno povezane s unutrašnjim organima

Na osnovu ove „mape“, pri pojavi bola, kao i suvih žuljeva u određenoj zoni stopala trebalo bi obratiti pažnju na rad odgovarjućeg organa. Naravno, otvrdli žuljevi i zadebljana na stopalima često se pojavljuje zbog trenja obuće prilikom hodanja. Pa ipak, ako oni pri promjeni cipela i liječenju ne prolaze ili se za neko vrijeme ponovo pojave na istim mjestima, moguće je da je to signal poremećaja u organizmu, piše “Aura“.

Tako žuljevi na prednjem dijelu stopala mogu da budu povezani s hroničnim oboljenjima bronhija i pluća (bronhitis, bronhijalna astma):

Ispod palca često ukazuje na osteohondrozu, probleme s ušima, grlom, nosom;

Ispod drugog prsta – na poremećaje u krvotoku;

Ispod srednjeg – govore o mogućim upalnim procesima u limfnom sistemu;

Ispod domalog – o sklonosti oboljenjima disajnih puteva;

Ispod malog prsta – o zadržavanju tečnosti u organizmu i otocima.

Žuljevi na peti često signaliziraju hemoroide i poremećaj u radu debelog crijeva. A kod žena mogu ukazivati na probleme s polnim organima.

„Potkovice“ oko peta nastaju usljed degenerativnih promjena u zglobovima koji se teško bore s opterećenjima. Kod ljudi se s godinama često pojavljuju žuljevi na zglobovima palčeva (u narodu se to zove kvrga), što može biti povezano sa starosnim hormonskim poremećajima, kao i s pojavom prostatitisa kod muškaraca i disfunkcijom jajnika kod žena.

Sve eventualne promjene koje primjetite ukazuju na to da bi se trebalo podvrgnuti ispitivanju!

Znate li…

Palčevi na nogama „odgovorni“ su za glavu (1).

Prednji dio oba stopala – za pluća, a lijevog stopala – još i za srce (2). Upravo zato neposredno prije srčanog napada kod osobe može da se javi bol i čak iznenadno hramanje u lijevoj nozi.

Spoljašnja bočna ivica stopala odgovara ramenima, laktovima, koljenima (3); njegova sredina (4) – pankreasu, želucu, crijevima, sredina na lijevoj nozi posebno slezeni, a na desnoj – žučnoj kesi.

Pete na obje noge povezane su s polnim organima i predjelom male karlice (5).

Komentari

komentara