Zdravlje

Brojna istraživanja pokazuju – Zašto su orašasti plodovi odlični za zdravlje

Napisao admin

Brojna istraživanja pokazuju da su orašasti plodovi izrazito zdravi za ljudsko zdravlje. Oni štite gotovo sve organe – od srca do mozga!


orasi (foto:cure.ba)

Masni, slani, kremasti, hrskavi… Tim bismo riječima mogli opisati ukusne i zdrave orašaste plodove. nema zdravijih grickalica od tih. Evo u čemu vam mogu pomoći orašasti plodovi. 

Smanjuju stres 

Naravno, orašasti plodovi ne mogu obaviti vaše zadatke, ali mogu zaštiti tijelo od štetnih uticaja koji se javljaju kao posljedica stresa. Naime, orašasti plodovi sadrže sastojke koji uspješno pobjeđuju sastojke koje proizvodi naše tijelo dok se nosi sa stresom. To je jako dobra vijest, jer je poznato da stres uništava zdravlje, ali zdrave grickalice su naši saveznici. 

Zdravo srce 

Lješnici, bademi, orasi, tačnije gotovo svi orašasti plodovi doprinose zdravlju srca. To je dokazalo i nekoliko istraživanja. Zdrave grickalice sadrže tzv. zdravi holesterol koji ima zaštitnu ulogu u pogledu srca i kardiovaskularnog sistema. Osim zdravih holesterola, orašasti plodovi imaju i aminokiseline koje takođe doprinose zdravlju srca i kardiovaskularnog sistema. 

Zaštita od raka pluća 

Ishrana bogata pistaćima može pružiti zaštitu od raka pluća, pokazalo je veliko američko istraživanje. Naučnici pojašnjavaju kako se pravo blago krije u vrsti vitamina E koji se pokazao kao ključna zaštita od karcinoma, ali napominju da su potrebna i dodatna istraživanja. 

Holesterol 

Šaka oraha dnevno smanjuje loš holesterol! Naime, jedno američko istraživanje dokazalo je da redovno konzumiranje oraha djeluje na nezdravi holesterol i to tako što ga postupno smanjuje. Upravo zato orah je poželjna namirnica kod ljudi koji imaju problema s holesterolom. 

Zaštita od raka prostate 

Brazilski orah koji sadrži selen može pružiti određenu zaštitu od uznapredovalog raka prostate, pokazuje jedno istraživanje. Uočeno je da muškarci s visokim nivoom selena pružaju bolji otpor ćelijama karcinoma. 

Zdrav mozak 

Zahvaljujući zdravoj dozi vitamina E, većina orašastih plodova smatra se i superhranom za mozak. Zahvaljujući svojim sastojcima, orašasti plodovi mozak održavaju mladim i funkcionalnim pa nema problema s pamćenjem i koncentracijom. Dokazano je i da orasi mogu poboljšati radnu memoriju! 

Muško reproduktivno zdravlje 

Za muškarce koji žele da osnuju porodicu, orašasti plodovi su imperativ! Naime, dokazano je da orah može imati uticaj na kvalitet sperme. Pistaći pak mogu igrati ulogu u smanjenju erektilne disfunkcije, otkriva nekoliko istraživanja.

B92

Komentari

komentara