Zdravlje

Crta na noktima je znak bolesti!

Melanom – Facebook
Napisao H. H.

Jedna žena je objavila ovo kao znak upozorenja.

Džin Skiner, koja radi manikir, objavila je na Facebooku sliku nokta njene klijentkinje koji je jasno ukazivao na probleme sa zdravljem.

Ona je odmah shvatila da je ozbiljno ali nije je htjela plašiti. S dozvolom klijentkinje, objavila je ovaj status kako bi informirsala i upozorila sve ostale da znaju, ukoliko im se pojavi takav znak, da moraju hitno otići doktoru i tražiti pregled za karcinom.

Prije par sedmica došla mi je klijentkinja na manikuru s tamnom crtom na noktu. Čim je sjela rekla je da joj treba lak koji je dovoljno taman da to prekrije. Prije mene išla je u više različitih salona za uređenje noktiju gdje su joj ‘dijagnosticirali’ tu liniju na različite načine, ali nijedan nije bio tačan. Neki su joj rekli da je riječ o manjku kalcijuma, neki da je nasljedno, a neki da je jednostavno riječ o krvnom ugrušku.

Melanom – Facebook

To je melanom!!! Nisam željela da je uplašim ali rekla sam joj da mora hitno otići doktoru. Nazvala me danas da mi kaže da je riječ o vrlo agresivnom obliku melanoma koji se proširio na limfne čvorove. Njene prognoze nisu dobre. Molim vas obratite pažnju na promjene na svojim noktima. Čudne promjene vrlo često nisu ništa zbog čega bi se trebalo da brinete. Ali ponekad mogu biti znak vrlo ozbiljnih bolesti. Pratite šta se događa u donjem dijelu vaših noktiju – i na nogama i na rukama, pogotovo kod starijih i svojih bližnjih koji fizički nisu u mogućnosti da primijete te promjene. Rane dijagnoze mogu napraviti veliku razliku!!!

Prije nešto više od godinu dana sličan status objavila je i Loren En, ali sliku prsta svoje prijateljice. Ona je primijetila da nešto nije u redu i otišla dermatologu.

Dijagnostikovao joj je rijetki oblik karcinoma i operaciju. Morali su joj ukloniti prst. I iako joj danas jako nedostaje, jako je sretna što je to uočila na vrijeme i što su spriječili daljnje širenje, prenosi “24sata“.

Komentari

komentara