Zdravlje

Jasna stvar – Lako ćete zapamtiti što je zdravo za tijelo

Napisao admin

Prerežete li mrkvu, uočit ćete da presjek podsjeća na oko. Zanimljivo je da je mrkva istovremeno odlična za zdravlje očiju. Postoji li i drugo voće i povrće čiji oblik podsjeća na neki ljudski organ te ga liječi?
Plodovi koji podsjećaju na pojedine organe.


paradajiz (foto:cure.ba)

1. Mrkva: Oči

Razrežite mrkvu i lako ćete vidjeti kružne i zrakaste linije koje oponašaju građu oka, tj. šarenice. Bapske priče su istinite – mrkva je zapravo zdrava za oči. Mrkve su pune vitamina i antioksidansa, kao je beta-karoten, koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

2. Orah: Mozak

Nabori oraha podsjećaju na mozak. Orah, osim toga, ima i lijevu i desnu polutku. Ne čudi zato da su orasi na glasu kao hrana za mozak. Sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji mozga.

3. Celer: Kost

Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicija, koji je dio molekularne strukture koja daje snagu kostima. Druga sličnost: kosti imaju 23 posto natrija, a tako je i s celerom.

4. Avokado: Maternica

Oblik avokada podsjeća na maternicu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline. Za folate je utvrđeno da smanjuju rizik od cervikalne displazije, što je premaligno stanje.

5. Školjke: Testisi

Istraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsjećaju na testise, čuvaju zdravlje muških spolnih organa. Istraživanje iz Nizozemske pokazuje da prehrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može imati značajan učinak na poboljšanje kvalitete sperme kod muškaraca.

6. Grejp: Grudi

Sličnost između okruglih agruma – limuna i grejpa – i grudi možda nije samo slučajna. Grejp sadrži tvari koje se nazivaju limonoidi, koji mogu spriječiti razvoj raka u laboratorijskih životinja i stanicama dojke kod ljudi.

7. Paradajiz: Srce

Razrežite li paradajiz, primijetit ćete da ovo crveno povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajizu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji ih često jedu. A ako ih pomiješate s malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 posto povećati apsorpciju likopena.

Pogledajte malo oko sebe, naići ćete na još mnoge sličnosti.

Magazin.hr

Komentari

komentara